Η Λεωφόρος έχει ντέρμπι και τα “στενά” της Ελλάδας ετοιμάζονται να το ζήσουν. Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, άλλωστε, χωρούν μόλις 20.000 οπαδοί. Οι υπόλοιποι θα το δουν με την παρέα τους στο σαλόνι, στον καναπέ με όλα τα γνωστά συνοδευτικά.

Οι δύο ομάδες είναι στην τελική ευθεία και ουσιαστικά έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους. Ο Βίτορ Περέιρα μίλησε στους παίκτες του, λέγοντας ότι περιμένει “άνδρες στο γήπεδο να πάρουν το ματς”, ο Γιάννης Αναστασίου δουλεύει κάθε μέρα την πίεση στον αντίπαλο και την κυκλοφορία της μπάλας. Θα επιδιώξει, με άλλα λόγια, να μην αφήσει τον πρωτοπόρο να κάνει παιχνίδι.

Σε ένα ματς πολλά μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Από τον καιρό και τον… αέρα, μέχρι ένα σφύριγμα ή ένα καπνογόνο. Εμείς θα “περιοριστούμε” στις 11 αγωνιστικές παραμέτρους που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ματς, όπως το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και θα προσεγγίσουμε τα δεδομένα των δύο ομάδων, από όσα έχουμε δει έως τώρα (για το χρονικό διάστημα 7:30-9:30 δεν παίρνουμε όρκο).

1. Η καυτή εξέδρα. Σαφώς και δεν παίζουν μπάλα οι οπαδοί, η ατμόσφαιρα ωστόσο έβαζε πάντα τη δική της νότα σε ένα τόσο μεγάλο ματς. Ενίοτε, “συνέθετε” τη μελωδία της νίκης.

2. Ο Γιάννης Αναστασίου. Δεν φημίζεται για την παρορμητικότητά του. Η λογική λέει ότι θα ξεκινήσει συγκρατημένα, διότι αυτό “διατάζει” το dna του. Παρόλα αυτά, όπως και στο Ηράκλειο, δείχνει γενναιότητα στις αλλαγές του και η τακτική του -ως ένας από τους δύο στρατηγούς- θα παίξει το ρόλο της.

3. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τον Βίτορ Περέιρα. Ο Πορτογάλος είναι λάτρης της τακτικής και της σφιχτής “πολιτικής” στην αντιμετώπιση του αντιπάλου. Πολλές φορές θέτει σε προτεραιότητα τον περιορισμό του αντιπάλου, παρά τη δημιουργία παιχνιδιού από την ομάδα του. Ενδιαφέρον θα έχει να τον δούμε υπό την πίεση αυτού του αγώνα.

4. Η απόδοση του Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός είναι βαρόμετρο για την επιθετική έκφραση του Παναθηναϊκού και τον τελευταίο καιρό δεν είναι καλά. Το λέει ακόμα κι ο ίδιος σε όποιον τον συναναστραφεί (δεν είναι και πολλοί). Από αυτόν περιμένει πολλά ο Αναστασίου, οι οπαδοί και η ίδια η ομάδα.

 

 

5. Τσόρι Ντομίνγκεζ. Ο Αργεντίνος είναι ο μοχλός ανάπτυξης του Ολυμπιακού. Στις καλές του οι ερυθρόλευκοι είναι ικανοί να γίνουν ευρωπαϊκή ομάδα, μόνο και μόνο από την ποιότητά του. Εφέτος δεν κάνει την καλύτερη χρονιά, του λείπει το φρέσκο -περσινό- παιχνίδι και σίγουρα είναι από τους ποδοσφαιριστές που έχουν “κομμάτι” στο αποτέλεσμα.


6. Ο Κάρλος Ζέκα ή αλλιώς τα “τρεξίματα” του Παναθηναϊκού. Ο Πορτογάλος είναι ο παίκτης-πολυεργαλείο. Ο ποδοσφαιριστής που στους τελευταίους αγώνες έχει ξελασπώσει τον Αναστασίου με την τοποθέτησή του στο δεξί άκρο της άμυνας των πρασίνων, απόντος “κανονικού” αμυντικού.

7. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο που θα επιλέξει ο Περέιρα. Οι ερυθρόλευκοι πύργοι -όποιοι κι αν είναι αυτοί- δεν τα πηγαίνουν καλά, με τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο το ματς του Κιέβου κόντρα στη Ντνίπρο. Πρόκειται πραγματικά για ένα μεγάλο στοίχημα για τον τεχνικό του Ολυμπιακού, αλλά και για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές είτε μιλάμε για Σιόβα-Σαντάνα, είτε για Σαντάνα-Αυλωνίτη.

8. Η ψυχολογία. Το “α” και το “ω” για την απόδοση ενός αθλητή. Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από ένα ηρωικό διπλό κόντρα στον ΟΦΗ, με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν, μια νίκη που έδειξε ότι οι πράσινοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ανάκαμψη που έχουν καταθέσει στα τελευταία τους παιχνίδια. Αυτό φαίνεται και στο +5 από τον τρίτο ΠΑΟΚ.

9. Η ψυχολογία του Ολυμπιακού δεν είναι η καλύτερη. Οι ερυθρόλευκοι προέρχονται από μια κακή εμφάνιση και από ήττα στην Ουκρανία, από την πιο αδύναμη θεωρητικά Ντνίπρο. Η πλήρης αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι αδικήθηκαν από τον διαιτητή που τους στέρησε δύο πέναλτι, αυτό όμως δεν αλλάζει τη μετριότητα στην εικόνα των Πειραιωτών.

 

 

10. Οι διοικήσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Μια δήλωση, μια “στάση”, μια έκφραση, μια ατάκα πριν από το παιχνίδι μπορεί να δυναμιτίσει το κλίμα ή να βάλει τη ροή του ματς σε ήχυχα νερά ή να καταφέρει να περιοριστεί η “τσίτα” στο αγωνιστικό σκέλος και την ένταση που νιώθει ο ποδοσφαιριστής, όντας αγωνιζόμενος για την ομάδα του.

11. Η διαιτησία. Το όνομα του Τάσου Σιδηρόπουλου δεν προκάλεσε αντιδράσεις που έχουμε συνηθίσει και γι’ αυτό οι οιωνοί είναι καλοί. Ας ελπίσουμε να μην παρασυρθεί από τον παλμό της έδρας, αλλά ούτε και από το “νόμο” του ισχυρού, που στην περίπτωσή μας και με βάση καθαρά βαθμολογικά κριτήρια, είναι ο Ολυμπιακός.


Ας πάρουμε και μια γεύση ρετρό. Θυμηθείτε τα 10 καλύτερα γκολ που έχουν μπει σε ντέρμπι “αιωνίων” στη Λεωφόρο.