Η αλήθεια είναι ότι το κανάλι Αrt  δεν είναι στις πρώτες επιλογές του τηλεκοντρόλ μου. Ο γάτος μου, λοιπόν , ο οποίος έχει μια ιδιαίτερες ικανότητες, όπως: α) να κλείνει με το αριστερό του πατουσάκι την βρύση όταν επιχειρώ να του πλύνω το δεξί πόδι με σκοπό να συνεχίσω στα επόμενα, β) καθώς τον έχουν μεγαλώσει τα σκυλιά μου, έχει σκυλοσυνήθειες, με αποτέλεσμα να περιμένει να του ανοίξω την εξώπορτα του κήπου για να βγει και γ) ξέρει να πατάει τα κουμπιά του τηλεκοντρόλ  σε σημείο που όταν η τηλεόραση του «χαλάει» την ηρεμία να την κλείνει πατώντας «κόκκινο», ο γάτος μου, λοιπόν, συντόνισε το τηλεκοντρόλ με το συγκεκριμένο κανάλι. Ήταν η ώρα που η Ντέσυ Κουβελογιάννη , έκανε εκπομπή. Έτσι άκουσα τον « Άγιο των φυλακισμένων» , όπως ονομάζουν όσοι γνωρίζουν το έργο του πατέρα Γερβάσιου Ραπτόπουλου.

Στην συνέντευξή του δήλωνε, καθώς χρόνια τώρα επισκέπτεται τις φυλακές, ότι μέσα στην φυλακή γνώρισε τον Θεό, συμπληρώνοντας ότι, όσο τα πόδια του αντέχουν θα τρέχει από χώρα σε χώρα και από φυλακή σε φυλακή, με σκοπό να δίνει αγάπη στους έγκλειστους…

Μπορεί να είναι που «σφυροκοπάνε» οι ειδήσεις του κακού και της βίας. Μπορεί να είναι που τα δελτία ειδήσεων μετέδιδαν ότι ένας νέος άνθρωπος στη Νίκαια έβγαλε με τανάλια τα δόντια μιας γυναίκας 87 χρονών μέχρι να ομολογήσει εκείνη που είχε τα ελάχιστα χρήματα, μπορεί να είναι ότι οι συναντήσεις με το αυτονόητο είναι πιο σπάνιες και από το να συναντήσεις αηδόνι στην Αθήνα, μπορεί να είναι ότι έχουμε εκπαιδευτεί στο ότι ο «Θεός είναι τιμωρός»… Όλα τα παραπάνω «μπορεί» με έκαναν και έψαξα στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον συγκεκριμένο γέροντα. Βρήκα, λοιπόν, μια από τις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στον Αντώνη Σρόιτερ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Αυτοψία».

Σε αυτήν, ο Άγιος Γερβάσιος περιγράφει πώς επισκέφθηκε τον βαρυποινίτη  Πάσσαρη στις φυλακές. Περιέγραψε πως στο κελί που είναι έγκλειστος δεν βλέπει φως. Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν για κάποια στιγμή ένιωσε φόβο. Ο ιερέας, αν και οι φύλακες τον είχαν προειδοποιήσει ότι ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, δεν σκέφτηκε ποτέ ότι θα μπορούσε να τον  βλάψει. «Μιλήσαμε αδελφικά», είπε ο παπάς… Προς το τέλος της συνάντησης, ο ιερέας πρότεινε στον φυλακισμένο να του χαρίσει μια εικόνα της Παναγίας. Εκείνος αρνήθηκε. «Δεν θέλω να μου θυμίζει την μάνα μου».  Ο ιερέας εξήγησε, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είχε γνωρίσει ποτέ την στοργή των γονιών, θεμέλιο όπως είπε για την ζωή των παιδιών, με αποτέλεσμα να επιχειρεί με τις πράξεις του να εκδικηθεί τους γονείς.  Στο τέλος εκείνης της συνάντησης, ο φυλακισμένος δήλωσε στον ιερέα: «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα στην ζωή μου, που γνώρισα την αγάπη». «Πιστεύετε ότι αν αποφυλακιζόταν σήμερα θα έβλαπτε κάποιον;». «Αποκλείεται. Είμαι βέβαιος ότι θ’ ακολουθούσε τον δρόμο του καλού».

Στην συνέχεια, ο ιερέας μίλησε για τις επισκέψεις του στους… 17Νοεμβρήτες, τις κουβέντες του με τους αδελφούς Ξηρού, αλλά και με άλλους βαριά καταδικασμένους στις φυλακές για σωρεία κακουργημάτων… «Θα γνωρίζετε, δηλαδή και άλλες πιθανόν αξιόποινες πράξεις, που η δικαιοσύνη αγνοεί». «Βεβαίως, αλλά για μένα τα μυστικά των φυλακισμένων είναι Ευαγγέλιο… Άλλωστε  είμαι υποχρεωμένος να είμαι δίπλα σε εκείνον που υποφέρει. Εγώ βλέπω τον άνθρωπο πάντα ως εικόνα του Θεού»…

 
 
https://www.youtube.com/watch?v=8PGXLBIE_Pw