Αυτός ο περιποιημένος δίσκος που βλέπετε στην οθόνη σας με τα ντολμαδάκια, τη σαλάτα, το γιαούρτι με ρόδι, το ψητό κοτόπουλο με μανεστράκι και τα μανταρίνια είναι το μεσημεριανό γεύμα που υποτίθεται ότι σερβίρουν τα ελληνικά σχολεία στους μαθητές τους.

 

 


Ιδού το γεύμα που σερβίρουν τα ελληνικά σχολεία, όπως το επινόησε η φαντασία Άγγλων και Αμερικάνων.

 

Μάλιστα, για αυτό το γεύμα, η διατροφολόγος Λόρνα Ντράιβερ Ντέιβις, την οποία συμβουλεύτηκε η Daily Mail, είχε μόνο επαινετικά σχόλια. Το βρήκε ισορροπημένο, με σωστή αναλογία πρωτεϊνών, άμυλου, φρέσκων λαχανικών και φρούτων, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα γεύματα που σερβίρονται στην Κορέα, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία.

 


Οι Γάλλοι παίρνουν άριστα για το γεύμα που σερβίρουν στα σχολεία τους.

 

Ζαλιστήκατε; Αναρωτιέστε σε ποια σχολεία τα ελληνάκια σερβίρονται ένα πλήρες, ισορροπημένο γεύμα; Μαζί σας κι εμείς. Γι’ αυτό θα σας μεταφέρουμε αυτά τα ολίγα που καταλάβαμε από τα όσα γράφηκαν σε εφημερίδες και σάιτ στην Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική.

 


Τα εδέσματα που περιέχει ο ουκρανικός δίσκος μοιάζουν εξαιρετικά ορεκτικά και χαίρουν της αποδοχής μαθητών και επιστμόνων.

 

Λοιπόν, την πρωτοβουλία να συγκρίνουν τα σχολικά γεύματα σε διαφορετικές χώρες ανέλαβαν από κοινού η αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων Sweetgreen και το σάιτ neverseconds ( http://neverseconds.blogspot.co.uk/ ) που δημιούργησε το 2012 μια σκωτσέζα μαθήτρια δημοτικού για να παρουσιάζει σε καθημερινή βάση τα όσα απαράδεκτα σερβίριζε η κουζίνα του σχολείου της. Τη μαθήτρια που πέτυχε να γίνει ηρωίδα ενός καραμπινάτου σκανδάλου προσπάθησαν να φιμώσουν οι αρμόδιες τοπικές αρχές, όμως  το μόνο που κατάφεραν ήταν να την κάνουν ηρωίδα και να πολλαπλασιάσουν το κοινό της.

 


Η διατροφολόγος επαίνεσε τις προσπάθειες των Φινλανδών όμως επισήμανε ότι το γεύμα περιέχει περισσότερο άμυλο από όσο είναι επιθυμητό.
 

Σκοπός του project  ήταν να καταστήσει σαφές σε Βρετανούς και Αμερικάνους το πόσο κακά είναι τα γεύματα που σερβίρονται στα σχολεία των δύο χωρών. Πόσο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πόσο πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Για να περάσουν το μήνυμά τους μάλιστα φωτογράφισαν τα γεύματα που σερβίρονται σε ευρωπαϊκές, ασιατικές και αμερικανικές πόλεις ώστε οι διαφορές να καταστούν πιο εμφανείς.

 


Το βρετανικό γεύμα είναι ελειπές σε πρωτείνες και σε φυλλώδη λαχανικά και πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές (φασόλια κονσέρβα και χυμός από συσκευασία).

 

Η πρόθεση ήταν αξιέπαινη. Μόνο που στη υλοποίηση επιστράτευσαν ικανή δόση φαντασίας. Ειδάλλως πώς να εξηγήσει κανείς την ανακάλυψη ότι στα ελληνικά σχολεία σερβίρεται μεσημεριανό; Και μάλιστα αντάξιο εστιατορίου περιωπής.  Κάτι τέτοια βλέπουν οι εταίροι μας και δανειστές μας  και πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι.

 


Το αμερικάνικο γεύμα δεν περιέχει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι πολύ πλούσιο σε άμυλο και ζάχαρη.

 

Πάντως, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στους Εσθονούς και στους Βραζιλιάνους που, παρά τα περιορισμένα οικονομικά τους, έχουν τους μαθητές στα όπα όπα.  

 


Το κορεάτικο γεύμα πήρε τα περισσότερα εύσημα από την διατροφολόγο η οποία επισήμανε ότι τα τρόφιμα που έχουν υπιστεί ζύμωση είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία.