Η μαυροαλήθεια είναι ότι σιχαίνομαι την σοβαροφάνεια όσο και τους οδηγούς πανάκριβων αυτοκινήτων που στο φανάρι με επιμέλεια καθαρίζουν την μύτη τους ή το αφτί τους. Μ’ αρέσει λοιπόν που εκπομπές όπως η πρωινή της Σταματίνας Τσιμτσιλή ή της Χριστίνας Λαμπίρη, «σερβίρουν» θεματολογία που εναλλάσσει το ελαφρό ρεπορτάζ με την ενημέρωση για τις σοβαρές κοινωνικές ή πολιτικές εξελίξεις.Την Τσικνοπέμπτη όμως -και όχι μόνο- εκτεθήκαμε «αδέλφια» καθώς δεν καταλάβαμε που τελειώνει το χαριτωμένο και που αρχίζει το γελοίο.
Στην πρωινή εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή «Happy day» μια ενότητα που αγαπάω να παρακολουθώ για να εκνευρίζομαι (αλλά ουδέποτε υποστήριξα ότι ανήκω στους «κανονικούς» ανθρώπους) είναι η σύνδεση που κάνει η παρέα με τον Δήμο Βερύκιο και τον Πέτρο Κουσουλό και το ραδιόφωνο του Alpha. Πολλές φορές μ’ έχει εντυπωσιάσει η ενημέρωση της Σταματίνας σε θέματα πολιτικά, καθώς οι παρεμβάσεις της στην κουβέντα δείχνουν ότι είναι πολύ διαβασμένη, χώρια που αντιμετωπίζει και τον Βερυκομονόλογο με σθένος ιερολοχίτη.
Την Τσικνοπέμπτη στις 12/2/2015, παρακολουθώντας την εκπομπή, μου πήρε χρόνο να καταλήξω για το κυρίαρχο συναίσθημά μου. Ξεκαθαρίζω. Όχι ολόκληρη την εκπομπή. Το σημείο της τηλεοπτικής σύνδεσης με τον Βερύκιο και τον Κουσουλό. Το θέμα αφορούσε στο γιατί δεν είχε εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά τις μαραθώνιες κουβέντες της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup της 11ης, μια νύχτα που χιλιάδες κόσμου, αδιαφορώντας για το κρύο, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης.
Η κουβέντα άρα ήταν πολύ σοβαρή, όμως η εικόνα γελοιοποίησε το περιεχόμενο. Η Σταματίνα σαν υπέροχη αποκριάτικη γάτα, ο Δημήτρης Παπανώτας σαν κόκορας αλανιάρης -νομίζω-, ο Κώστας Φραγκολιάς σαν γάιδαρος και η Ελένη Τσολάκη σαν κουνελάκι κουβέντιασαν για: Το ποια, κατά την γνώμη του Βερύκιου, είναι η τακτική των δανειστών, το γιατί δεν προέκυψε κοινό ανακοινωθέν, το αν «βάλανε» οι ξένοι το «πιστόλι στον κρόταφο» στην ελληνική πλευρά, τα «βαμπίρ» της Ευρώπης, το αν ο Αλέξης Τσίπρας «μίλησε» στο θυμικό των Ελλήνων και το γιατί και πώς θα μπορέσουν να δεχθούν οι δανειστές αλλαγή ονομασίας του μνημονίου…
Ο Δημήτρης Παπανώτας, πάντα σαν κόκορας, έκανε στ’ αλήθεια πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, τις οποίες παρακολουθούσα «μαυρίζοντας» την οθόνη και αφήνοντας μόνο την φωνή. Επειδή όμως δεν άντεξα και πολύ στο «μαύρο», έδωσα «χρώμα». Είδα λοιπόν τη Σταματίνα, πάντα σαν γάτα, να επισημαίνει το πόσο κολακευτικά είχε μιλήσει για τον Σόιμπλε και την Μέρκελ ο Βαρουφάκης αλλά και την έκπληξη που δημιούργησαν οι αντίστοιχες δηλώσεις στην παρέα των μασκαράδων. Τα αφτάκια της Σταματίνας γύρισαν προς τα πίσω, οι βλεφαρίδες της κουνελίτσας Τσολάκη πετάρισαν, ο γαϊδουράκος συνέχισε να κοιτάζει το κενό και ο κόκορας φτερνίστηκε καθώς, ασυνήθιστος στα πούπουλα, «χτυπήθηκε» από αλεργικό φτέρνισμα.
Γάτες, κουνέλια, γαϊδούρια και κότες με μουστάκια, φτερά, πούπουλα και αφτούλες συνωστιζόντουσαν στην μισή οθόνη, με την άλλη μισή να παρουσιάζει πλάνα από την υπέρκομψη Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γιάννη Βαρουφάκη με το κασκόλ Burberry και τον Ντάισελμπλουμ να κοιτάζει τον Γιάνη, με βλέμμα σαν εκείνο της Τασώς Καββαδία στην Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία «Μια τρελή τρελή σαραντάρα».
Καταλαβαίνω την τηλεοπτική αγωνία όλων μας να «χωρέσουμε» στο βωμό της τηλεοπτικής μακροημέρευσης ελέω μιας αποκριάς που αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά και μια ισχνή μειοψηφία ενηλίκων. Όμως, όταν το κέφι δεν προκύπτει αυθόρμητα, μοιάζει σαν ένα κιλό φέτα που την ξεχάσαμε σε τάπερ εκτός ψυγείου μια εβδομάδα. Το «μασκάρεμα» για το «καλό του εθίμου» σε τηλεοπτική μετάδοση μπορεί ν’ ακολουθεί μια θεματολογία καθαρόαιμη Happy. Διαφορετικά με την ίδια άνεση θα μπορούσε και ο Νίκος Ευαγγελάτος να ντυθεί πιγκουίνος στο δελτίο ειδήσεων, ο Παύλος Τσίμας Τουίτι, η Μαρία Χούκλη Μάγια η Μέλισσα…
Και μην αρχίσετε ότι άλλη η ενημέρωση και άλλη η ψυχαγωγία γιατί, όταν αναλύουμε σε είκοσι λεπτά τηλεοπτικού χρόνου τις εξελίξεις στο Eurogroup, κατασπαράζονται από τα πούπουλα του πετεινού και οι όποιες σοβαρές απόψεις, που μπορεί να είναι και πιο εύστοχες από εκείνες που εκφράζονται πολλές φορές από τους συνήθεις σοβαροφανείς αναλυτές στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Αυτό που ευτυχώς δεν συνέβη ήταν να έπρεπε οι παρουσιαστές της πρωινής ζώνης ντυμένοι καρναβάλλια να υποχρωνόντουσαν εξαιτίας του απροσδόκητου, που μόνο η επικαιρότητα μπορεί να κάνει, να διαχειριστούν τρομοκρατική επίθεση ή καταστροφικό καιρικό φαινόμενο ή πολύνεκρο.