Ό,τι οι ευσεβείς και οι εγκρατείς θα αντιδρούσαν στην προβολή της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος της Ε.Λ. Τζέιμς ήταν δεδομένο. Σιγά μη δεν αγανακτούσαν με τόσα γκρο πλαν σε γυμνά κορμιά σε ερωτικές περιπτύξεις που δεν έχουν άλλο σκοπό από την ευχαρίστηση των συμμετεχόντων.

Όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο στον χορό των διαμαρτυριών έχουν μπει και άλλοι. Και κυρίως οι ενώσεις πολιτών για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Τα μέλη των σχετικών οργανώσεων λοιπόν  ανησυχούν ότι το «πορτρέτο» της σχέσης μεταξύ του μεγιστάνα Κρίστιαν Γκρέι και της νεαρής Αναστάζια Στιλ ενδέχεται να στέλνει λάθος μηνύματα προς τις νεαρές γυναίκες που ανήκουν στις «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες.

Ποια είναι αυτά: Πρώτα απ’ όλα ότι μπορούν να «γιατρέψουν» την ψυχή ενός πληγωμένου άντρα –πρώην κακοποιημένου παιδιού- λούζοντας τον με αγάπη –η περίπτωση των ηρώων της ταινίας. Η παρανόηση αυτή έχει συχνά τραγικές συνέπειες για τις γυναίκες που μπλέκουν στα δίχτυα τέτοιων, εκμεταλλευτικών, σχέσεων.

Δεύτερον, ότι είναι θεμιτό ένας άντρας να ερευνά το παρελθόν μιας γυναίκας πριν κάνει την γνωρίσει καλά καλά και να μεταχειρίζεται κάθε μέσο για να την προσεγγίσει: να αγοράζει την εταιρεία στην οποία εργάζεται –κάπως υπερβολικό στην πραγματική ζωή-, να παρακολουθεί την επικοινωνία και τις μετακινήσεις της.

Οι οργανώσεις κατά της ενδοοικογενειακής βίας σκοπεύουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις βρετανικές πόλεις την εβδομάδα αυτή. Για αρχή δημιουργήθηκε το χάσταγκ #50dollarsnot50shades το οποίο παροτρύνει τον κόσμο, αντί να σπεύσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, να ενισχύει οικονομικά τα καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες. Και έπεται διαδήλωση –ειρηνική, εννοείται- την Πέμπτη 12 Φλεβάρη στο Λονδίνο έξω από τον κινηματογράφο όπου θα γίνει η πρεμιέρα η ταινίας στο κέντρο της πόλης.