Αριθμεί μερικά μόλις 24ωρα ζωής, αλλά έχει κιόλας ξεπεράσει τα 40.000 μέλη! Και κάθε ημέρα που περνάει, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Ο λόγος για την ομάδα “V for Varoufakis” στο Facebook που, όπως λέει και το όνομά της, στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με διαρκή ποσταρίσματα για την δραστηριότητά του, με σχόλια, με διάθεση μαχητική απέναντι σε όσους επιθυμούν να στριμώξουν την Ελλάδα στα σχοινιά. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να την αγνοήσει το Provocateur και να μην αναζητήσει τους εμπνευστές της. Τους βρήκαμε, τα είπαμε, τα μιλήσαμε και το αποτέλεσμα της συζήτησής μας ακολουθεί.

 

– Ποιοί είστε και γιατί δημιουργήσατε τη συγκεκριμένη σελίδα;

Είμαστε τέσσερις φίλοι,25 χρόνων και γνωριζόμαστε από πολύ παλιά. Ο Άγγελος Οικονομολόγος, ο Γιάννης τελειόφοιτος Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Πέτρος τελειόφοιτος τοπογράφος στο ΕΜΠ και ο Φατιόν χρηματοοικονομικός αναλυτής.

Δημιουργήσαμε την συγκεκριμένη σελίδα διότι νιώθαμε οτι ο Γιάνης Βαρουφάκης συμβολίζει τη προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα να απεγκλωβιστεί από τη λιτότητα και ότι η κοινωνία χρειαζόταν άτομα που θα μπορούν να είναι αντάξιοι των περιστάσεων, θα διαπραγματεύονται με τους δανειστές ως πραγματικοί εταίροι και όχι ως κάποιοι οι οποίοι είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένοι και δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο Γ. Βαρουφάκης αλλά μια συνολική πολιτική βούληση από πρόσωπα που με την στήριξη του λαού προσπαθούν να επαναφέρουν την θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο για να μπορέσουν οι Έλληνες να νιώσουν υπερηφάνια και να αναπνεύσουν ξανά οικονομικά.


 

– Διακρίνετε ομοιότητες ανάμεσα στον Βαρουφάκη και στον ήρωα της ταινίας V for Vendetta;

Στα βιβλία τα πάντα είναι ιδανικά. Οι πρωταγωνιστές συναντάνε δυσκολίες και συνήθως τις ξεπερνάνε. Το βιβλίο της Ελλάδας, όμως, τώρα γράφεται. Αυτά τα πέντε χρόνια γράψαμε το πρώτο κεφάλαιο. Ήταν ένας μακρύς δρόμος με ταλαιπωρία και απογοητεύσεις. Ελπίζουμε να αλλάξουμε σελίδα, να σηκώσουμε μανίκια και να αρχίσουμε να γράφουμε το επόμενο κεφάλαιο, αυτή την φορά με την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Και να μην ξεχνάμε την φράση από το V for Vendetta: «Κάτω από αυτήν την μάσκα υπάρχει κάτι περισσότερο από σάρκα. Κάτω από αυτήν την μάσκα υπάρχει μια ιδέα και οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες.»

 

 

– Εν τέλει, οι Ευρωπαίοι είναι φίλοι μας ή εχθροί μας;

Οι Ευρωπαίοι είναι φίλοι μας. Οι Ευρωπαίοι είμαστε εμείς. Η Ευρώπη δεν είναι δύο μέτωπα που βρίσκονται σε σύγκρουση, αλλά ένα σύνολο λαών που έχουν ένα όραμα: την ευημερία των πολιτών τους.




– Μια σκληρή διαπραγμάτευση, πόσο “σκληρή” μπορεί να γίνει χωρίς να πάει κατά διαόλου;

Οι διαπραγματεύσεις –και ειδικά με εταίρους- δεν πρέπει να είναι σκληρές. Ο καθένας έχει τα «διαπραγματευτικά χαρτιά» του και όλα ξεκινούν σε μια ισορροπία, ελπίζοντας να συναντηθείς κάπου στην μέση ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες και όχι η μια να υπερισχύει της άλλης.




– Η λέξη “υποτέλεια” σας ανάβει τα λαμπάκια;

Η λέξη υποτέλεια είναι πραγματικά μια πολύ σκληρή λέξη. Και ο λαός μας ιστορικά την έχει νιώσει ‘στο πετσί’ του, γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να σταματήσουμε να την χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε καταστάσεις σαν και αυτές. Αυτό που μας «ανάβει τα λαμπάκια», κι αναφερόμαστε σε εμάς που αποτελούμε την νεολαία αυτής της χώρας, είναι η δουλειά για 500€, είναι τα πτυχία κρεμασμένα σε κορνίζες στον τοίχο, είναι η φυγή στο εξωτερικό για κάτι καλύτερο, είναι  οι πολιτικοί που δεν μας αξίζουν και που έχουν καταφέρει να απαξιώσουν με τις ενέργειες τους έναν λαό περήφανο, είναι η μιζέρια και η εξαθλίωση του Ελληνικού λαού και πολλά άλλα, που θέλουμε να σταματήσουν «να είναι»...