Μία, αν μη τι άλλο, extreme επιλογή για να απολαύσεις ένα εκλεκτό γεύμα, θα είναι στη διάθεσή σου τις επόμενες μέρες. Έρχεται στην Αθήνα, στις 14 Φεβρουαρίου, μετά από περιοδεία εννέα και πλέον χρόνων σε πολλές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις του κόσμου, το παγκόσμια πλέον γνωστό “Dinner in the sky”.

Αυτό το ιδιότυπο ρεστοράν συγκαταλέγεται από το περιοδικό Forbes, στα 10 δέκα πιο ασυνήθιστα και περίεργα του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή την 10αδα  είναι το  ρεστοράν “Fat Duck” του σεφ Heston Blumental στην Αγγλία, όπου σερβίρει πιάτα όπως το “Sound of the sea” και συνοδεύονται με μουσική από ένα iPod. Ή το “Ninja” στη Νέα Υόρκη, όπου οι σερβιτόροι σερβίρουν κάνοντας ταχυδακτυλουργικά κόλπα!  

 




Το “Dinner in the sky”, λοιπόν, πρωτοεμφανίστηκε το 2006 στο Βέλγιο και αφορά ένα γεύμα με πιάτα υψηλής γαστρονομίας, το οποίο σερβίρεται σε ένα αιωρούμενο τραπέζι, που το ανυψώνει ένας γερανός σε ύψος 50 μέτρων από τη γη. Η κατασκευή αποτελείται από ένα τεράστιο τραπέζι, διαστάσεων εννέα επί πέντε μέτρων. Η επιφάνεια τουείναι κατασκευασμένη από βαρέως τύπου βιομηχανικό πλαστικό και ο σκελετός του από σίδερο. Το βάρος της όλης κατασκευής ανέρχεται στους 6 τόνους. 

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει δάπεδο, παρά μόνο μια μικρή μεταλλική επιφάνεια κάτω από τον καθένα προκειμένου να ακουμπά τα πόδια του. Κι αυτό προφανώς γίνεται για να υπάρχει έντονα η αίσθηση ότι είσαι στον αέρα. Διαθέτει 22 θέσεις για τους πελάτες, περιμετρικά του τραπεζιού και το κάθε κάθισμα έχει δυνατότητα να κινηθεί δεξιά ή αριστερά κατά 90 μοίρες μάξιμουμ. Στον εσωτερικό χώρο, που δημιουργούν τα περιμετρικά καθίσματα, υπάρχει ο χώρος όπου κινούνται τα τρία άτομα του προσωπικού, τα οποία κάνουν το τελευταίο στάδιο της παρασκευής των πιάτων και το σέρβις.

 

[fullimage]20049[/fullimage]


Σταδιακά το “Dinner in the Sky” άρχισε να έχει και πιο σύνθετες χρήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, με τη χρήση ενός δεύτερου γερανού ο οποίος στηρίζει μια ακόμη πλατφόρμα, οι πελάτες  μπορούν να απολαύσουν τους ήχους από μία ορχήστρα που παίζει ζωντανή μουσική. Υπάρχει, επιπλέον, η δυνατότητα μια εταιρεία να προχωρήσει σε κάποια παρουσίαση με αυτό τον ευφάνταστο τρόπο ή να κάνει το προμόσιον ενός νέου προϊόντος. Στην Αγγλία, μπορούσε κανείς να παραχωρήσει το δικό του γεύμα χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, επιλέγοντας μάλιστα το μενού που επιθυμεί. Κι όλα αυτά με κόστος 13.200 ευρώ.  

Θεωρείται μια πολύ ασφαλής κατασκευή, αφού κατά την δημιουργία της τηρήθηκε το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 13814, το οποίο αφορά τόσο στην κατασκευή όσο και στην ασφαλή λειτουργία χώρων ψυχαγωγίας. Το σύνολο της πλατφόρμας καλύπτεται από μία ευμεγέθη τέντα ώστε να προστατεύεται από την περίπτωση βροχής, ενώ υπάρχουν και θερμάστρες για την προστασία από το κρύο. Η λειτουργία του ρεστοράν είναι δυνατή μέχρι και με 10 μποφώρ αέρα.

 


Από ό,τι μαθαίνουμε, κατά την λειτουργία του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, το γεύμα θα αποτελείται από τέσσερα πιάτα, κρασί και επιδόρπιο. Το κόστος θα ανέρχεται  σε 120€/άτομο. Στην αρχή θα λαμβάνουν χώρα δύο δείπνα, ένα στις 19.30 και ένα στις 21.30, κάθε ένα από τα οποία θα διαρκεί μιάμιση ώρα. Τα μελλοντικά σχέδια προβλέπουν πέντε «πτήσεις» ημερησίως με επιλογή για πρωινό, brunch, γεύμα, δείπνο ή cocktail. Κατά τη διάρκεια του γεύματος και σε περίπτωση αδιαθεσίας ή άλλης ανάγκης, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει -σε γρήγορο χρόνο- ενδιάμεσο κατέβασμα. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει, αφορά στο γεγονός ότι απαιτείται ελάχιστο όριο ύψους των συμμετεχόντων. Κι αυτό είναι το 1.50μ., για λόγους ασφαλείας.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως κατά την αναμονή, οι πελάτες θα μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους σε χώρο διαμορφωμένο στην Τεχνόπολη.  

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα μετά τις Βρυξέλες, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Λας Βέγκας και πολλές άλλες πόλεις της υδρογείου, να απολαύσουμε την ιδιαίτερη αυτή διασκέδαση και στη Αθήνα.

Καλή μας πτήση!