Έντονες οι αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα πολυκαταστήματα Walmart με την «Μαύρη Παρασκευή» (Black Friday) να αναμένεται κυριολεκτικά… μαύρη, αφού θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις εργαζομένων και πολιτών κατά της πολιτικής εκμετάλλευσης, που χαρίζει στην εταιρεία κέρδη που προκαλούν ίλιγγο.
Το μέγεθος της αλυσίδας των εκπτωτικών καταστημάτων μπορεί να αποτυπωθεί μόνο από τους αριθμούς: Η αξία της εταιρείας με έδρα το Μπέντονβιλ του Άρκανσας ανέρχεται στα 242,53 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes (18ο brand σε παγκόσμιο επίπεδο), απασχολεί 2,2 εκατ, εργαζόμενους στον κόσμο, σε 8.500 καταστήματα σε 15 χώρες του κόσμου, εμφάνισε 17 δισ. δολάρια κέρδη την περασμένη χρονιά, αποτελώντας τον μεγαλύτερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα, σε όλη την υφήλιο.
Αντιστρόφως ανάλογη των εντυπωσιακών στοιχείων είναι η φήμη της εταιρείας, αφού έχει γίνει πλέον συνώνυμο των μισθών πείνας, των τραγικών εργασιακών συνθηκών, των αντι-συνδικαλιστικών πρακτικών και της φτωχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των υπαλλήλων της.
Την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη μέρα αγορών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία μέρα μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών, είναι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους και από απλούς πολίτες σε περίπου 1.500 καταστήματα στη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μισθούς -κυριολεκτικά- πείνας και την αυταρχική αντιμετώπιση όσων τολμούν να ασκήσουν κριτική.
Πριν από μερικές μέρες ξέσπασε σάλος στις ΗΠΑ, όταν κατάστημα στο Κλίβελαντ ζήτησε από τους υπαλλήλους του να προσφέρουν φαγητό για άλλους συναδέλφους τους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα γεύμα την Ημέρα των Ευχαριστιών με τις οικογένειες τους.
Το μήνυμα «παρακαλούμε δωρίστε τρόφιμα σε συναδέλφους που έχουν ανάγκη ώστε να απολαύσουν ένα γεύμα την Ημέρα των Ευχαριστιών» αναγράφεται πάνω σε πλαστικούς κουβάδες στο κατάστημα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.
Ομάδα εργαζομένων της αλυσίδας ανέβασε στο Facebook τη φωτογραφία με τους κάδους γράφοντας ως σχόλιο: «Η Walmart μας ζητά να δώσουμε φαγητό στους συναδέλφους μας. Γιατί δεν μπορεί η Walmart να μας πληρώσει ώστε να μπορούμε να συντηρούμε οικογένειες;». H εταιρεία προσπάθησε να μαζέψει την πρωτοβουλία-ντροπή, με τον εκπρόσωπό της, Κόρι Λούντμπεργκ να δηλώνει στο ABC News ότι η προσφορά αυτή προς τους συναδέλφους αποτελεί κίνηση αλληλεγγύης.
H πλειοψηφία των υπαλλήλων της Walmart λαμβάνει λιγότερα από 25.000 δολάρια ετησίως (18.600 ευρώ), ενώ την ίδια ώρα το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια είναι τα 23.550 δολάρια (17.488 ευρώ). Η αντίπαλος της Walmart, η CostCo έχει αντίθετη στρατηγική. Δίνει διπλάσιο ωρομίσθιο, με τον CEO της, Τζέιμς Σίνεγκαλ, ο οποίος κερδίζει ελάχιστα χρήματα, αρνούμενος να κόψει μισθούς και προνόμια κατά τις επιταγές της Wall Street. Ρίχνει γροθιά στο στομάχι της Walmart ακολουθώντας το σκεπτικό του Χένρι Φορντ ο οποίος πίστευε ότι «όταν οι μισθοί είναι υψηλοί και σταθεροί η επιχειρηματικότητα είναι ασφαλέστερη επειδή οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και έτσι μετατρέπονται σε καλύτερους πελάτες».
Απλά μαθήματα οικονομικών…