Τα «60 λεπτά Ελλάδα» του Νίκου Μάνεση από τη συχνότητα τoυ Alpha χθες βράδυ μ’ έκαναν να ξεχάσω όλα τα συμπτώματα της γρίπης. Με φριχτό πονοκέφαλο, με πόνους στο σώμα -έφτασα να πονάω ακόμη και στις άκρες των νυχιών μου-, με τον λαιμό να «καίει» σαν να τον τρυπάνε βελόνες, βλέπω στον δέκτη μου μια ξανθιά γυναίκα που την ακολουθούσαν τρία σκυλιά. Η φωτογραφία εξαιρετική. Ο Νίκος Μάνεσης ανέβαινε μαζί της μια πλαγιά σε βουνό, όπου εκείνη, μαζί με τα τρία σκυλιά της, μάζευε τρούφες! Το πιο σπάνιο μανιτάρι.Ήταν τόσο δυνατή η εικόνα της φύσης που ξαφνικά νόμισα ότι το δωμάτιο  μου μύριζε όπως μυρίζει το χώμα μετά την βροχή. Ο κάμεραμαν είχε κάνει εξαιρετική δουλειά , καθώς πρόλαβε να «κλειδώσει» όλα τα πλάνα των σκύλων τη στιγμή που ανακάλυπταν τις κρυμμένες τρούφες και στην συνέχεια τις γύριζαν στην κυρία τους. Εκείνη τους αντάμειβε με έπαθλο λίγο σαλαμάκι. Τι ωραίες εικόνες!  Τι ωραία δουλειά απ’ όλους τους συντελεστές της εκπομπής αλλά και με τι φυσικό τρόπο ο Νίκος Μάνεσης παρακολουθούσε την μανιταροσυλλέκτρια, ειδικότητα που ειλικρινά δεν ήξερα ότι υπάρχει.

Το θέμα ολοκληρώθηκε ακριβώς τη στιγμή που ήθελα να παρακολουθήσω τουλάχιστον ένα τέταρτο ακόμη την διαδικασία του κυνηγιού τρούφας με τα σκυλιά να γίνονται οι πρωταγωνιστές. Τέλειο το βρήκα! Στην συνέχεια τα «βέλη της ζήλειας» με χτύπησαν αλύπητα καθώς έβλεπα τον Νίκο να οδηγεί με κατεύθυνση τα μέρη της κοιλάδας του Βίκου και τα Ζαροχώρια. Λυπήθηκα πάρα πολύ για μένα που δεν έχω φτάσει να δω την γοητεία του Βοϊδομάτη και να βουτήξω στις κολυμπήθρες με τα κρυστάλλινα νερά. Ο Νίκος συναντήθηκε μ’ ένα ζευγάρι, μάθαμε ότι το παιδί τους σπούδαζε στα Γιάννενα και εξαιτίας αυτού του γεγονότος ταξίδεψαν για να γνωρίσουν την περιοχή, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα ξαναπάνε στο ίδιο μέρος το καλοκαίρι για να βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά. Η «ζήλεια» που είχα νιώσει στην αρχή για τον Νίκο Μάνεση με «πλημμύριζε» με ελεεινό τρόπο καθώς κάνει μια δουλειά τηλεοπτική που του επιτρέπει να γυρίζει, για να μας ξεναγήσει σε όλα τα μαγικά  μέρη που υπάρχουν στον τόπο μας.

Έβλεπα και ξεχνούσα τα συμπτώματα γρίπης, μέχρι που έφτασα να καταλάβω πόσο άρρωστη είμαι όταν από τα γέλια με πόνεσαν τα πλευρά μου. Έχει ανέβει ο Μάνεσης σ’ ένα χωριό, το Πάπιγγο αν δεν κάνω λάθος. Τα καλντερίμια γραφικά αλλά και στενά. Εξαιρετικά όμως για να τα περπατήσουν κυρίες με δεκάποντα τακούνια ( Τι;;;; Αν υπάρχουν; Ου ου ου ου ….Πλάκα μου κάνετε; Έχω δει τακούνι στιλέτο στα καλντερίμια της Ύδρας…). Το τακούνι το δεκάποντο λοιπόν δεν είναι και το πιο δύσκολο να το δεις σε καλντερίμι. Αλλά το να δεις δύο Ferrari σε καλντερίμια στενά χωριού που δεν χωράει ούτε ένας γάιδαρος με δυο δεμάτια αριστερά και δεξιά είναι σαν να βλέπεις στο Σύνταγμα να περπατάει άνθρωπος με βατραχοπέδιλα.

Οι δύο φίλοι με τις Ferrari ανέβηκαν λοιπόν «στα ψηλά βουνά». Ο ένας με την μία Ferrari μπήκε από την πρώτη είσοδο την «πλατιά», ο δεύτερος με την δεύτερη Ferrari μπήκε με φόρα από εκεί που περνάνε μόνο γαϊδουράκια. Αποτέλεσμα; ΣΦΗΝΩΣΕ!

Ο Μάνεσης λοιπόν, «σατανικός» ως ρεπόρτερ, με το που άκουσε από τον κάτοικο του χωριού την ιστορία, ζήτησε το τηλέφωνο του «σφηνωμένου»! Τον κάλεσε. Εκείνος απάντησε στην κλήση και ευτυχώς που ο άνθρωπος είχε χιούμορ! Ο Νίκος τον «γάζωσε» στις ερωτήσεις. Από τι δουλειά κάνει, μέχρι πόσο βενζίνη «έκαψε» από Θεσσαλονίκη έως το χωριό. 500 ευρώ περίπου, είπε ο άνθρωπος. Σκέφτηκα ότι πρόλαβε ο Μάνεσης τις απορίες όλων μας που, αφού έχουμε καταλήξει στην αγορά Ferrari, θα μας εντυπωσιάσει η τιμή την μπενζίνας !

Μπράβο στα «60 λεπτά Ελλάδα» του Alpha, μια δουλειά πολύ όμορφη, που προφανώς όσοι συμμετέχουν το κάνουν με μεράκι, και όσοι τη βλέπουμε, ε… άνθρωποι είμαστε, ψέματα δεν λέμε, θα θέλαμε με τρέλα να ήμασταν στην θέση όλων όσων ζουν αυτές τις εμπειρίες.