Η σειρά των φωτογραφιών του κουβανού Erik Ravello δεν είναι καινούρια, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Ακόμη και δύο χρόνια μετά την δημοσιοποίηση τους, οι εικόνες παραμένουν μια γροθιά στο στομάχι όταν το βλέμμα εστιάζει πάνω τους. Σε μια ενότητα που πήρε τον τίτλο «Los Intocables» δηλ. «Οι ανέγγιχτοι», ο Ravello παραθέτει φωτογραφίες με μικρά παιδιά σταυρωμένα, όχι όμως πάνω σε σταυρούς. Οι σταυροί τους είναι ένας επίσκοπος του Βατικανού, ένας Σύριος στρατιώτης, ένας γιατρός -όχι για να κάνει καλά το αγοράκι που έχει σταυρωθεί στην πλάτη του αλλά για να αφαιρέσει κάποιο από τα όργανά του- ένας υπάλληλος εταιρίας fast food και ένας τουρίστας.

 

Το σκάνδαλο της παιδεραστίας που συντάραξε το Βατικανό, οι δολοφονίες αγοριών και κοριτσιών στη Συρία, το εμπόριο παιδικών οργάνων που ανθεί στις χώρες του τρίτου κόσμου, η παχυσαρκία μέσα από τις μεγάλες αλυσίδες fast food στην Αμερική, όλα αποτυπώνονται συγκλονιστικά στο σκληρό project του προκλητικού -για πολλούς- κουβανού φωτογράφου.

Ναι, η τέχνη πολλές φορές γίνεται σκληρή, όμως δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει την πραγματικότητα, έστω και αν το συγκεκριμένο concept ήταν τόσο έντονο, που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων όταν δημοσιοποιήθηκε.

.Άλλωστε ο εμπνευστής του δεν πτοείται από τις κριτικές. Έχει κοντραριστεί πολλές φορές στο παρελθόν με το μέχρι πρότινος αυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του, Κούβας. Εκεί όπου μεγάλωσε και σπούδασε αλλά δεν άντεξε να μείνει, φεύγοντας ένα βράδυ αρχικά για την Αργεντινή, για να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα ως καλλιτέχνης.

 

Γλύπτης, ζωγράφος ή multi media artist, ο Ravello βρήκε τελικά ιδανικό καταφύγιο στη Fabrica, την εταιρία επικοινωνίας που έχει ιδρύσει η Benetton. Η καμπάνια που έστησε για τα ρούχα της εταιρίας με τίτλο «Unhate» όπου ο Μπάρακ Ομπάμα εμφανιζόταν να φιλάει τον Ούγκο Τσάβες και η Άνγκελα Μέρκελ τον Βλάντιμιρ Πούτιν προκάλεσαν τον ανάλογο πάταγο.

Δεν συγκρίνονται όμως κατά την ταπεινή μου άποψη με το σοκ που προκαλούν «Οι ανέγγιχτοι» του και τα σταυρωμένα στην πλάτη τους παιδιά, που αντανακλούν με την πιο σκληρή οπτική το δράμα εκατομμυρίων αθώων ψυχών σε διάφορες ματωμένες η μη γωνιές του πλανήτη.