Όταν ιδρύθηκε η Beaujolais AOC το 1937 θεσπίστηκε ως επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του Beaujolais η 15η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Στις 13 Νοεμβρίου του 1951 οι κανόνες χαλάρωσαν και με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Interprofessionnelle de Vins du Beaujolais όρισε την 15η Νοεμβρίου ως ημερομηνία κυκλοφορίας αυτού που στο μέλλον θα αποκαλείτο Beaujolais Nouveau. Τελικά από το 1985 και μετά απελευθερώθηκε από ημερομηνίες και ορίσθηκε η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου.
Στη Λυών γίνετε μεγάλη εορτή τα μεσάνυχτα της τρίτης Τετάρτης προς Πέμπτη του Νοεμβρίου με άφιξη μέσω καναλιού της πόλης από την περιοχή παραγωγής του και δωρεάν διάθεσης στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Το εθιμοτυπικό είναι να ανοίγει το πρώτο μπουκάλι στις 00.01 ώρα τοπική της συγκεκριμένης Πέμπτης της κάθε χώρας αφού πρόκειται πλέον για ένα παγκόσμιο οινικό εορτασμό. Το πρώτο άνοιγμα παγκοσμίως γίνετε στη Ιαπωνία αφού λόγω γεωγραφικής θέσης προηγείται χρονικά και εορτάζετε δεόντως.
Η ποικιλία των σταφυλιών είναι Gamay Noir à Jus Blanc ,γνωστή ως Gamay(γκαμέ) που προέρχεται από την AOC Beaujolais . Θεωρείτε μέτριας ποιότητας ποικιλία και δίνει κρασί με γεύση φρουκτώδη και πολύ φτωχό σε τανίνες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί πολέμιοι του επιπέδου της ποιότητάς του αλλά και πολλοί λάτρεις του μύθου που έχει δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με τον νόμο η συλλογή γίνετε μόνο με τα χέρια. Όπως δήλωσε ο Franck Duboeuf, γιός του Georges Duboeuf του επονομαζομένου και βασιλιά ή πάπα του Beaujolais nouveau, για την φετινή συγκομιδή χρησιμοποιήθηκαν για διάστημα 5-6 εβδομάδων 40,000 χιλιάδες εργάτες.
Η οινοποίηση του γίνετε με την μέθοδο της ανθρακικής εκχύλισης (maceration carbonique). Τα τσαμπιά των σταφυλιών μπαίνουν ολόκληρα στις δεξαμενές οι οποίες σφραγίζονται ερμητικά και διοχετεύετε διοξείδιο του άνθρακος . Η ζύμωση γίνετε μέσα στη ρόγα, δηλαδή ενδοκυτταρικά. Μετά περίπου από οκτώ ημέρες έχουν σκάσει οι ρόγες των σταφυλιών από το βάρος των στοιβαγμένων σταφυλιών με αποτέλεσμα ο χυμός να έχει πάρει χρώμα κοκκινωπό με μωβ ανταύγειες και με σύνθλιψη των σταφυλιών παίρνουμε τον υπόλοιπο ημιζυμωμένο χυμό. Σε 6-8 εβδομάδες από τον τρύγο , αφού έχει παστεριωθεί, είναι το κρασί έτοιμο για κατανάλωση.
Το Beaujolais nouveau μπορεί να συνοδεύσει διάφορα πιάτα με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, τυριά με μέτρια οξύτητα, αλλαντικά αλλά να καταναλωθεί και ως απεριτίφ.
Πηγές: en.paperblog.com,Wikipedia
Επιμέλεια : Παύλος Φάκαλος