Μπορεί στην Ελλάδα τα ακίνητα να μην αξίζουν πλέον ούτε τα λεφτά που καταβάλλουμε στην εφορεία ετησίως γι’ αυτά, όμως το Ηνωμένο Βασίλειο και δη το Λονδίνο είναι μια άλλη ιστορία. Εκεί, το ενδιαφέρον για την απόκτηση σπιτιών και εμπορικών ακινήτων είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι τιμές –για τις πραγματικές μιλάμε- έχουν ξεπεράσει προ πολλού κάθε πρόβλεψη.

Βέβαια το φαινόμενο, που εμείς κοιτάζουμε με θαυμασμό και συγκρατημένη ζήλεια, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους λονδρέζους. Η εκτόξευση των τιμών, που οφείλεται στην όλο και αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους ευκατάστατων ξένων –και Ελλήνων-, έχει οδηγήσει τους ντόπιους νεαρής ηλικίας σε απελπισία. Πως μπορεί ένας απόφοιτος πανεπιστημίου στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα να αρχίσει τη ζωή του όταν το κόστος της στέγης είναι τόσο υψηλό;

 


Η πίσω αυλή που οδηγεί στον κήπο.

Όμως, αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουμε όταν μας βρει. Για την ώρα τριάντα τετραγωνικά στα Πατήσια πωλούνται ακόμα και έναντι 15.000 ευρώ.

Σε αντίθεση με το «ευλογημένο» Τουίκενχαμ, ένα μάλλον ασήμαντο προάστιο στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, όπου οι τιμές θεωρούνται ακόμα σχετικά λογικές.  Σε αυτό προάστιο λοιπόν πωλείται το σπίτι στις φωτογραφίες.

 


Το σαλόνι – γραφείο – υπνοδωμάτιο του σπιτιού.

 

Το οίκημα που αποτελείται από δύο συνεχόμενα δωμάτια χτίστηκε, από ό,τι είναι γνωστό, ως βοηθητικός χώρος για τη διαμονή μιας ηλικιωμένης συγγενούς των κατοίκων του διπλανού σπιτιού.

Το σπίτι, αφού εκπλήρωσε τον σκοπό της ανέγερσής του, αυτονομήθηκε και προσφέρθηκε προς πώληση. Έκτοτε άλλαξε κάμποσα χέρια και σήμερα βρίσκεται ξανά στην αγορά.

 


Η κουζίνα – χολ του σπιτιού και η σκάλα που οδηγεί στο δώμα.

 

400.000 ευρώ ζητούν οι τωρινοί ιδιοκτήτες γι’ αυτό το σπίτι και ο μεσίτης που μίλησε στους δημοσιογράφους δηλώνει ότι υπάρχει σταθερή προσέλευση ενδιαφερομένων. 400.000 ζεστές για ένα κτίσμα αποτελούμενο από δύο συνεχόμενα δωμάτια κι ένα τόσο δα δώμα που μετά βίας κοιμίζει ένα άτομο. Το πρώτο είναι η κουζίνα στην οποία έχουν χωρέσει μετά βίας ένα μπανάκι και το δεύτερο είναι χώρος υποδοχής, γραφείο και υπνοδωμάτιο. Το δώμα –μην το ξεχάσουμε αυτό- είναι σφηνωμένο πάνω απ’ το ψυγείο.

 


Το δώμα για τους επισκέπτες.

Έχει ωστόσο και δύο πλεονεκτήματα η εν λόγω ιδιοκτησία. Το πρώτο είναι ότι παρέχει η δυνατότητα στάθμευσης αυτοκινήτου και το δεύτερο ότι η πίσω πλευρά του κρύβει έναν περιέργως ευρύχωρο κήπο.

 


Η κάτοψη του σπιτιού.

 

 

Ο μεσίτης που διαπραγματεύεται την ιδιοκτησία ομολογεί πως την βρίσκει περισσότερο ταιριαστή για εργένη ή εργένισσα –«ένα ζευγάρι για να κατοικήσει εδώ θα πρέπει να είναι πολύ στενά δεμένο» σχολιάζει.

Με 400.000 ευρώ «δεμένα» σε ένα σπιτάκι 30 τετραγωνικών, είσαι έως και άρρηκτα δεμένος με τον άλλον.

 


Η άλλη όψη της κουζίνας.