Το να παίρνεις πρωινό με έναν δανειστή σου, δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορείς να ευχηθείς. Αν απλώς «τσιμπήσεις» κάτι, μπορεί να φανεί στον οικοδεσπότη πως είσαι φαγωμένος. Αν μάλιστα, είναι και δανειστής σου, θα αναρωτηθεί «που βρήκε τα χρήματα και έχει φάει πρωινό». Αν από την άλλη, τρως με όρεξη και λαιμαργία,  θα καταλάβει πως τίποτε δεν έχει αλλάξει στην οικονομική σου κατάσταση, οπότε κάθε σκέψη για επιπλέον βοήθεια, θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, παρέα με τα τσόφλια των αυγών…

Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε το πρωινό του, το Σάββατο, με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Η ημέρα και των δύο, δεν ξεκίνησε καλά, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαφώνησαν.

Από ό,τι φαίνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει να πατά στον «άσο» που ονομάζεται «πρωτογενές πλεόνασμα». Δεν ήταν «κρυφός στο μανίκι του» και τον έβγαλε ξαφνικά, η… «μάνα» Γερμανία του τον πέταξε. Και περίμενε το timing για να τον παίξει σωστά.

 «Πρέπει να παραμείνουμε στη συμφωνία που ήδη έχουμε», δήλωνε στους δημοσιογράφους αργότερα. Ποια είναι η συμφωνία; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος  ενεργοποιεί την απόφαση των ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (η λέξη «κούρεμα», προφανώς δεν ακούστηκε, καθώς την έχει αποκηρύξει η γερμανική κυβέρνηση). «Αυτό θα είναι αρκετό, δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, διαφωνώντας με τον κ. Σόιμπλε που μίλησε για νέο «πακέτο», με όρους.

Αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να πάρει το «κούρεμα»/ελάφρυνση ή όποια άλλη λέξη εφευρεθεί, που ουσιαστικά θα σημαίνει «μείωση χρέους», θα έχει χτίσει τις βάσεις εκείνες για να έχει και πάλι τον έλεγχο στην ελληνική πολιτική σκακιέρα.

Χωρίς την αγωνία για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, αγωνία που εκφράστηκε και μέσω των Γερμανών δημοσιογράφων. Θα ισχυροποιηθεί τόσο στη Συγγρού, αλλά θα δώσει είναι και το άλλοθι των βουλευτών της Χαριλάου Τρικούπη να συνεχίσουν. Γιατί οι εκλογές, με όποιο κόμμα και αν κατέβουν υποψήφιοι, είναι τεράστιο ρίσκο για τους συγκεκριμένους.

Σε αντίθετη περίπτωση, βέβαια, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Ειδικά αν χρειαστεί ένα Μνημόνιο ΙΙΙ.

«Καλωσήλθατε. Γερμανικός χειμώνας», ήταν τα λόγια με τα οποία η Καγκελάριος υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή. Και εν μέσω των δοκιμασιών του… «Γερμανικού χειμώνα», ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε μια επιτυχία για να πάει  το καλοκαίρι Βραζιλία και να παρακολουθήσει… Μουντιάλ! Το θέμα είναι ένα: Θα το δει ως πρωθυπουργός της χώρας ή όχι;