Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Έλληνες που θα θελήσουν να αποκτήσουν κιλτ –την παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα για άντρες- είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Είναι πιθανό να τους λείπει η αυτοπεποίθηση –ποιος θα ήθελε να δει τον Βαμβακούλα με φούστα και κάλτσα μέχρι το γόνατο;

Όμως το δημοσιογραφικό χρέος παραμένει.

Ιδού λοιπόν πως έχουν τα πράγματα: Η γερμανική αλυσίδα Lidl, γνωστή κυρίως για τις χαμηλές τιμές της, τα σπαρτιατικά καταστήματα και την περιορισμένη ποικιλία προϊόντων, θέλησε να επωφεληθεί από την διοργάνωση των Αγώνων της Κοινοπολιτείας το καλοκαίρι στη Γλασκόβη για να βελτιώσει την εικόνα της. Άρχισε λοιπόν να διαθέτει κιλτ, το απαραίτητο παραδοσιακό ένδυμα των ανδρών στη Σκωτιά σε τιμές για… γνήσιους Σκωτσέζους. Στο τζαμπέ δηλαδή.

 

 

Φυσικά, το προϊόν δεν ήταν της καλύτερης ποιότητας. Η σύνθεση του υφάσματος ήταν από βισκόζ και ρεγιόν και το καρό δεν είχε προηγούμενο, δεν συγκαταλέγονταν δηλαδή ανάμεσα στα καρό που αναγνωρίζει η “Σκωτσέζικη Αρχή Καρό” (Scottish Tartans Authority), τα οποία προστατεύονται από το νόμο –το Tartan Register είναι ο φορέας όπου φυλάσσονται όλα τα γνήσια σχέδια.

Η τιμή όμως ήταν ιδιαιτέρως δελεαστική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα γνήσια κιλτ είναι πανάκριβα. Και οι Σκοτσέζοι, ως συγγενείς του Σκρουτζ, υπέκυψαν στον πειρασμό.

Μάλιστα, η ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το μοντέλο προσαρμόστηκε για τις συνθήκες του χειμώνα –στα χάιλαντς το ψύχος τέτοια εποχή δεν αστειεύεται- και επανακυκλοφόρησε. Η τιμή είναι περίπου 40 ευρώ και το στοκ κοντεύει να εξαντληθεί.

Ελπίζουμε μόνο η μόδα να μην επεκταθεί και στις γκάιντες…