Τις τελευταίες εβδομάδες η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο Grexit, στη δραχμή, στο μνημόνιο, στην καταστροφή, στις παροχές και στο τάξιμο. Λες και δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην στρατηγική κάθε κόμματος που θέλει να αναλάβει την εξουσία. Ή μάλλον δεν έχουν πολυασχοληθεί και με τα άλλα, και εστιάζουν σε συγκεκριμένα.

Αυτό, ως ένα βαθμό, σημειώνει και το σχόλιο της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία νέων επιστημόνων, από όλους τους χώρους, που κινούνται, όπως τονίζουν, στο δημιουργικό και ορθολογικό ευρωπαϊκό φιλελεύθερο χώρο του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού φάσματος. Στόχος της πρωτοβουλίας τους είναι να αναπτυχθεί ένας χώρος διαλόγου ώστε να προβάλλονται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, εντός της κοινότητας αλλά και εκτός αυτής, με διάθεση σύνθεσης, σε μία στιγμή που η κοινωνία παρουσιάζει τάσεις αποσύνθεσης και ενίσχυσης των άκρων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αναφέρουν για τις επικείμενες εκλογές ότι είναι «[…] μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία, δυστυχώς, λείπει το μέτρο, ενώ κυριαρχούν οι σειρήνες του λαϊκισμού, συντηρείται η εύκολη –και αλόγιστη– ροπή προς τα άκρα, αποσιωπάται η αδίρητη αναγκαιότητα αλλά και η σκληρή εργασία που απαιτείται για την επίτευξη των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, χάνεται η ουσία του κρίσιμου διακυβεύματος και απουσιάζει πλήρως κάθε διάθεση σύνθεσης, ακόμα και στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα […]».

Και συμπληρώνουν ότι «[…] το ζητούμενο, συνεπώς, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, είναι η πορεία προς μία ανταγωνιστική και αλληλέγγυα χώρα που θα ευημερήσει εντός της Ευρωζώνης. Το ζητούμενο, επομένως, είναι το μεγάλο. Ή τουλάχιστον, αυτό θα έπρεπε να είναι. Ειδικότερα, για τις νέες και τις παραγωγικές γενιές, οι οποίες έχουν επωμιστεί για τις επόμενες δεκαετίες το βάρος των αδυναμιών και των σφαλμάτων των προηγούμενων γενεών, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προοπτικές που διανοίχθηκαν το 1979. Όμως, μιας και –όπως δυστυχώς παραδοσιακά συμβαίνει στην χώρα μας– ούτε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση φαίνεται, ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία, να προσεγγίζουμε το μεγάλο, τουλάχιστον ας σταθούμε στο βασικό: να διασφαλίσουμε τη θέση μας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας […]»

Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο της ομάδας του Σύνθεσις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ΕΔΩ