Την πρώτη φορά που είδα την «Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελλίνι θυμάμαι ακόμη το σοκ που είχα πάθει με την περίφημη σκηνή στην Φοντάνα Ντι Τρέβι. Εκεί όπου η εκρηκτική Αννίτα Έκμπεργκ, φορώντας μια μαύρη έξωμη τουαλέτα που μετά βίας συγκρατούσε το μπούστο της, βάδιζε μέσα στα παγωμένα νερά ξυπόλητη. «Χριστέ μου τι στήθος είναι αυτό» θυμάμαι να λέω σε μια φίλη μου με την οποία βλέπαμε μαζί την ταινία, η οποία δεν μπορούσε παρά να συμφωνήσει. Έφτανε αυτός ο ρόλος και μόνο για να περάσει στην ιστορία η εκρηκτική καλλονή από το Μάλο της Σουηδίας, το έκτο από τα οχτώ παιδιά μιας προτεσταντικής οικογένειας.

Όταν σε ηλικία 19 ετών στέφθηκε Μις Σουηδία, ήξερε ότι μπορούσε να κάνει κι’ άλλα πράγματα, ειδικά αν εκλεγόταν Μις Υφήλιος στον ομότιτλο διαγωνισμό που λάμβανε χώρα στην Αμερική. Δεν τα κατάφερε, αλλά κάποια λαγωνικά του Χόλιγουντ διέκριναν αμέσως ότι είχαν μπροστά τους ένα θανατηφόρο κορμί, με καμπύλες που θα κόλαζαν και τον Πάπα!

Οι πρώτοι ρόλοι της στο σινεμά απαιτούσαν το αυτονόητο. Να δείχνει όμορφη χωρίς να λέει πολλά, πράγμα που δεν ήταν καθόλου δύσκολο για την Έκπμπεργκ. Γρήγορα απέδειξε ότι εκτός από θανατηφόρες καμπύλες, διέθετε και υποκριτικές ικανότητες, κάτι που της έδωσε την ευκαιρία να παίξει δίπλα σε μεγάλα ονόματα. Παρόλα αυτά δεν έγινε ποτέ αστέρι πρώτου μεγέθους στο Χόλιγουντ και χρειάστηκε μια φωτογράφηση σε περιοδικό το 1956 για να γίνει η εμμονή του Φεντερίκο Φελίνι, στα χέρια του οποίου έπεσε ένα τεύχος του.

 

«Θεέ μου» είχε πει τότε διάσημος σκηνοθέτης «βοήθησε με να μη πέσω στα νύχια της», ενώ βασικά επιδίωκε το ακριβώς αντίθετο. Η γνωριμία τους αποδείχτηκε καταλυτική. Ο σκηνοθέτης την  ερωτεύτηκε παράφορα παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος με την Τζουλιέτα Μασίνα. Η τελευταία θεώρησε μετά από λίγες εβδομάδες, ότι ο άντρας της είχε υποταχτεί ψυχή τε και σώματι σε αυτό το «παγόβουνο» από την Σουηδία με το στήθος που αψηφούσε τους νόμους της βαρύτητας. Από την πλευρά της η Έκπμπεργκ αρνιόταν κατηγορηματικά μέχρι το τέλος της ζωής της ότι υπήρξε ερωμένη του διάσημου σκηνοθέτη.

Η «Dolce Vita» την έχρισε απόλυτη σταρ και εκείνη δεν επέστρεψε ποτέ στην Αμερική, ούτε φυσικά στην Σουηδία. Έκανε και άλλες ταινίες που δεν θα μείνουν στην ιστορία, αλλά αυτό ουδόλως ενδιέφερε τα εκατομμύρια των ανδρών που θα ήθελαν να κοιμηθούν πάνω στο στήθος της, μετά από μια βραδιά παθιασμένου σεξ. Γι’ αυτούς -συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου- η Αννίτα Έκμπεργκ θα είναι για πάντα μια θεά της «Γλυκιάς Ζωής» και όχι η γηραιά κυρία που απεβίωσε το Σάββατο στη Ρόκα Ντι Πάπα του Λάτσιο, σε ηλικία 83 ετών.