Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της METRISI για το Provocateur, όχι μόνον για την επιλογή των ψηφοφόρων έναντι των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών, αλλά και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας, την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, καθώς και το ποια κυβέρνηση επιθυμούν και ποια διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα. Η τηλεφωνική πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 9 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.005 ατόμων.
Στην πρόθεση ψήφου μειώνεται αισθητά η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. στις 2,4% μονάδες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 30,2% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που σημείωσε ποσοστό 27,8%.
Πέντε κόμματα, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, φαίνεται να εκπροσωπούνται στη Βουλή, με τη Χ.Α. και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να διεκδικούν την τρίτη θέση.
Παρά ταύτα η ρευστότητα χαρακτηρίζει την πρόθεση ψήφου αφού, αφενός οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 12,1% και, αφετέρου, το 13,7% των υπολοίπων, δηλαδή του 87,9% που δηλώνουν την κομματική τους επιλογή, το 13,7% είναι μάλλον ή καθόλου σίγουρο ότι έχει λάβει την οριστική του απόφαση.
Οι συσπειρώσεις των δύο μονομάχων, ΣΥΡΙΖΑ 81,2% και Νέα Δημοκρατία 79,6% – σε σχέση με την πρόθεση ψήφου των Βουλευτικών Εκλογών του Ιουνίου 2012 – και το δίλημμα διακυβέρνησης συμπιέζουν τα μικρά κόμματα. Οι μετακινήσεις χαρακτηρίζονται κυρίως από τις εισροές προς ΝΔ από ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ και προς ΣΥΡΙΖΑ από ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.
Σημαντικά ευρήματα μας δείχνει η αρνητική ψήφος των ερωτώμενων, δηλαδή ποιο κόμμα με βεβαιότητα δεν θα ψήφιζαν. Αντίθετα με την πρόθεση ψήφου που προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μεγαλύτερο δυνητικό εύρος 42,8% έναντι 38,4% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή είναι λιγότεροι αυτοί που ΔΕΝ θα ψήφιζαν την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ γεγονός που πιθανότατα οφείλεται αφενός στην πλειοψηφούσα κεντροδεξιά και αφετέρου στην κυριαρχία των φιλοευρωπαϊκών τάσεων και απόψεων.
Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 47,6% έναντι 36,5% ενώ η αποδοχή του μεγαλώνει σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα, 53,8% έναντι 27,6% . Σημαντικό εύρημα πρόβλεψης εκλογικού αποτελέσματος εάν κυριαρχήσει το δίλημμα ποιος πρωθυπουργός είναι το γεγονός ότι στην αδιευκρίνιστη ψήφο, στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 32,6% έναντι 22,8% του Αλέξη Τσίπρα.
Ενδιαφέρουσες απαντήσεις δίνουν οι ερωτώμενοι για την θέση της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα:
Πρώτον: Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινδυνεύει να βγει από το ευρώ και την ΕΕ.
Δεύτερον: Επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και την ΕΕ ανεξαρτήτως των απαιτήσεων και της στάσης των ευρωπαίων εταίρων μας.
Τρίτον: Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ ανεξαρτήτως των στάσεων και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας είναι μια κυβέρνηση με κορμό την Νέα Δημοκρατία ή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα μόλις το 35,7% πιστεύει ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή αυτοδύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Στην παράσταση νίκης παρότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 39,6% έναντι 28,2% της Νέας Δημοκρατίας, όμως στο κυρίαρχο ερώτημα ποια κυβέρνηση θέλουν να προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών το 50,2% θέλει μια κυβέρνηση ΝΔ ή με κορμό τη ΝΔ έναντι του 43,4% που θέλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.