Το πάθος του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για το εγχώριο σινεμά και τους ήρωές του είναι γνωστό –μας το έχει υποβάλλει μέσα από την τηλεοπτική παρουσία του επί χρόνια, μας έχει πείσει γι’ αυτό μέσα από τα γραπτά του που δονούνταν από συναίσθημα και δομούνταν με γνώση. Είπε λοιπόν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας ότι είναι κρίμα όλο αυτό το υλικό, ώρες ηχογραφημένων συζητήσεων, δημοσιευμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων, κείμενα και αρχεία, να μείνει στα αζήτητα, διασκορπισμένο σε περιοδικά, εφημερίδες και εκπομπές και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Και όπως ήταν, απαλλαγμένος από τους περιορισμούς χώρου και χρόνου των συμβατικών Μέσων, μεγαλούργησε.

 

Οι αγαπημένοι του κινηματογραφικοί ήρωες, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, βρήκαν τη φωνή τους, μίλησαν για εαυτούς και αλλήλους, για την ιστορία τους, για τους φίλους και τους «ολίγον» εχθρούς τους. Ο λόγος τους είναι ζωντανός, ρέων, εξομολογητικός ή ναζιάρικος, χωρίς περικοπές και ρετούς. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μιλάει για την αγαπημένη της «αντίπαλο» Τζένη Καρέζη και για το πώς εκείνη αποποιήθηκε κάποια στιγμή ένα ολόκληρο κομμάτι της ιστορίας της για τα μάτια του Κώστα Καζάκου, για το πόσο την τάραξε και τη στενοχώρησε αυτό. Ο Χορν, ευγενής και συγκρατημένος, αποφεύγει εντέχνως τις ερωτήσεις για την προσωπική ζωή του ενώ είναι ανοιχτός σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους του και τους συνοδοιπόρους του στην Τέχνη. Ο Βουτσάς συγκινητικός και ειλικρινής θυμάται με ευγνωμοσύνη τους φίλους του και «ξεχνάει» τους εχθρούς. Η Ελένη Ζαφειρίου διηγείται τη ζωή της στα πλατό και στο θέατρο σαν λεπτοδουλεμένο σενάριο. Και ο Μιχάλης Κακογιάννης, ακριβοδίκαιος και καλλιεργημένος , κάνει τον απολογισμό της ζωής του στο σινεμά, των προσωπικοτήτων που γνώρισε και των αντιδράσεων που γέννησε η «Στέλλα» όταν πρωτοπροβλήθηκε.

 

Τα πέντε πρώτα βιβλία της σειράς «Ελληνικό σινεμά σε πρώτο πρόσωπο», αφιερωμένα στους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστα Βουτσά, Δημήτρη Χορν Ελένη Ζαφειρίου και Μιχάλη Κακογιάννη, κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Andy’s Publishing. Ακολουθούν βιβλία για τους Νίκο Κούρκουλο, Γιάννη Δαλιανίδη, Ντένη Βαχλιώτη, Ρένα Βλαχοπούλου και Μπεάτα Ασημακοπούλου.