Θυμάμαι ακόμη ότι όταν άρχισαν οι συλλήψεις για την 17Ν, η φιγούρα του ευτραφή τότε Χριστόδουλου Ξηρού, μόνο σε τρομοκράτη δεν παρέπεμπε. Το ίδιο και η συμπεριφορά του μετά την σύλληψη του αδερφού του Σάββα, όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του, εκείνο το «καυτό» καλοκαίρι του 2002.

Μπορεί ο Χριστόδουλος να πίστευε ότι ήταν άπιαστος όταν επισκεπτόταν τον «μικρό» -όπως τον αποκαλούσε- στο νοσοκομείο, εκεί όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, την ίδια στιγμή όμως ήταν βέβαιο πως ο κλοιός θα άρχιζε να σφίγγει γύρω του κι ότι αργά ή γρήγορα ο Σάββας θα «έσπαγε».

Κάποιος άλλος στην θέση του, μάλλον θα την είχε κάνει από την πρώτη στιγμή, παίρνοντας μάλιστα τις κατάλληλες προφυλάξεις και έχοντας ήδη έτοιμο δρομολόγιο διαφυγής.  Ο Χριστόδουλος Ξηρός προτίμησε να κινηθεί διαφορετικά και τελικά όταν συνελήφθη ομολόγησε την συμμετοχή του σε καμιά δεκαριά επιχειρήσεις της 17Ν, δηλώνοντας τότε μετανιωμένος.

Ο τρομοκράτης που είχε συμμετάσχει σε video clip της Ελένης Λεγάκη, καταδικάστηκε έξι φορές σε ισόβια και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου λογικά δεν θα έβγαινε ποτέ.
 

Το πώς άρχισε να παίρνει τις περίφημες άδειες λες και ήταν ένας απλός κατάδικος, είναι μια άλλη ιστορία που γεννά πολλές ερωτήσεις.

Σε μια από αυτές, πέρυσι στις 7 Ιανουαρίου, αποφάσισε να μην γυρίσει πίσω, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Αντιτρομοκρατική και θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο.

Ένα χρόνο μετά, συνελήφθη ξανά σε μια κατοικία στην Ανάβυσσο, χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά την στιγμή που ετοιμαζόταν για ένα χτύπημα στον Κορυδαλλό, με σκοπό να απελευθερώσει στελέχη των «Πυρήνων της Φωτιάς», με τα οποία είχε αποκτήσει στενές σχέσεις.

Ο ξανθός πλέον Ξηρός-ο χαμός για την κόμη του στα social media ήταν τεράστιος- είχε οπλοστάσιο ικανό για μια τέτοια επιχείρηση και όπως όλα δείχνουν ακόμη και ομάδα υποστήριξης. Θεωρείται βέβαιο ότι είχε στρατολογήσει νέα μέλη, τα οποία αναζητούν πλέον οι αρχές και το σίγουρο είναι ότι ετοίμαζε έναν νέο θύλακα για να ξεκινήσει άλλο ένα ματωμένο δρομολόγιο στην ζωή του.

Τελικά θα επιστρέψει στο γνώριμο περιβάλλον, το οποίο είχε ξεσυνηθίσει εδώ και ένα χρόνο…