Ήταν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ερευνητικό κέντρο απ’ όπου ενορχηστρώνονταν το πυρηνικό πρόγραμμα της ναζιστικής Γερμανίας. Στις δαιδαλώδεις στοές του, πραγματικά μπούνκερ, χτισμένες για να αντέξουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μια στρατιά επιστημόνων και τεχνικών επεξεργάζονταν σχέδια για την κατασκευή της ατομικής βόμβας που, αν ευδοκιμούσαν,  η ζυγαριά του πολέμου μπορεί να έγερνε προς τα μεριά του Γ’ Ράιχ.

Στα 300 στρέμματα του –τόση ήταν η συνολική έκτασή των εγκαταστάσεων- πραγματοποιούνταν πειράματα για οπλικά συστήματα ενώ περισσότεροι από 320.000 κρατούμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, από στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ευρώπη απασχολήθηκαν –και πέθαναν- εκεί για την ανέγερση και τη λειτουργία του.

Το συγκρότημα του οποίου την ύπαρξη αγνοούσαν άπαντες έως τώρα βρίσκεται στην περιοχή του Λιντς και επικοινωνούσε μέσω υπόγειας στοάς με το εργοστάσιο του Μπεργκριστάλ, όπου κατασκευάζονταν τα Messerschmitt Me 262. Επίσης, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν Γκούσεν, το οποίο προμήθευε το συγκρότημα με έμψυχο υλικό της απολύτου «εμπιστοσύνης» -δύσκολα θα ξανάβλεπαν το φως της ημέρας- των υπευθύνων, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφύλαξη του μυστικού.

Και, όσον αφορά τη μυστικότητα τουλάχιστον, οι Ναζί εμπνευστές του συγκροτήματος τα κατάφεραν. Παρά το γεγονός ότι οι σύμμαχοι ερεύνησαν το εργοστάσιο του Μπεργκριστάλ εξονυχιστικά, δεν ανακάλυψαν την είσοδο των υπόγειων στοών, οι οποίες είχαν φραχθεί με ογκόλιθους από γρανίτη. Μόνο ένας Αμερικανός πράκτορας της υπηρεσίας που προηγήθηκε της CIA παρατήρησε ότι υπήρχαν ενδείξεις έντονης δραστηριότητας στην περιοχή οι οποίες σχετίζονταν με τον  εξοπλισμό (λέγεται ότι το 1941 ο Χίμλερ επισκέφτηκε το συγκρότημα). Κατέγραψε τις σκέψεις του στο ημερολόγιό του, το οποίο δεκαετίες μετά και άγνωστο πως έπεσε στα χέρια του Αυστριακού κινηματογραφιστή Αντρέας Σούλτζερ.

Στη συνέχεια ο Σούλτζερ οργάνωσε ανεπίσημη ανασκαφική αποστολή και οπλισμένος με μπουλντόζες, τρυπάνια και γερανούς ξεκίνησε να λύσει το μυστήριο. Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία, τα πρώτα ευρήματα είδαν το φως του ήλιου μετά από δεκαετίες στα έγκατα της γης, όμως οι ανασκαφές σταμάτησαν με εντολή των αρμοδίων αρχών. Η αιτία; Έλειπαν οι άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανασκαφή θα συνεχιστεί εν ευθέτω χρόνω.