Άγιες μέρες και τα προγραμματάκια, αντί να μας παρηγορήσουν, να μας κρατήσουν συντροφιά, να μας χαρίσουν κάνα χαμόγελο καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις τους, πασπαλισμένες με πολύ πολύ γκλίτερ και χρυσόσκονη, πιστεύοντας πως θα το περάσουμε για χρυσάφι.

Σε γενικές γραμμές την σημαία του εορτασμού κρατά ψηλά, όλα τα χρόνια της κρίσης, το «Στην υγεία μας, βρε παιδιά» και ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Αυτή την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι διακεκριμένοι φίλοι του –όλοι οι συνεργάτες του ALPHA, δηλαδή- πέρασαν πάρα πολύ ωραία στα γυρίσματα, πράγμα που μας κάνει, όπως πιστεύουν, να καταδιασκεδάσουμε και εμείς στα σπίτια μας! Δηλαδή, πίνει η Αλέκα Καμηλά και μεθάω εγώ στο σπίτι! Η οποία Καμηλά θέλησε και να τραγουδήσει, εμπειρία που ως θεατές θα κάνουμε χρόνια να ξεπεράσουμε, μιας και θύμιζε ο ήχος γατιά που τους πάτησαν κατά λάθος την ουρά!

Η φίλη της στα πλατό, Μπέτυ Μαγγίρα ήταν όπως πάντα, πάρα πολύ εύθυμη και χόρευε πάνω στα τραπέζια, κάτω απ’ τα τραπέζια και πέρα απ’ τα τραπέζια. Ο Λιανός ήταν εκεί βεβιασμένα αστείος, η Καινούργιου η οποία επίσης ψέλλισε ένα τραγούδι χωρίς να δείξει έλεος στο πεντάγραμμο και να σεβαστεί την ιστορία της μουσικής της ανθρωπότητας, η Ραλλία, έτοιμη να βάλει τα κλάματα, η Τζέσυ Παπουτσή με ύφος «τι κάνω η γυναίκα για να βγάλω το ψωμί μου!» και φυσικά ο οικοδεσπότης Σπύρος Παπαδόπουλος, τόσο άνετος πια και τόσο γνώστης στο να οργανώσει πρόγραμμα, που έχασε η νυχτερινή επιχειρηματικότητα των κέντρων για να την κερδίσει η υποκριτική στην υψηλή της αίσθηση της τέχνης!

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, το MEGA επιχείρησε να κάνει βραδινό σόου με τον Μάρκο Σεφερλή και την πρωινή του ομάδα. Αποτέλεσμα; Σα νεόπλουτοι συμπέθεροι, κάθισαν όλοι κάτω από ένα καταστόλιστο δέντρο και έβλεπαν ως καταδιασκεδαστικό πρόγραμμα ζογκλέρ να κάνουν ταχυδακτυλουργικά με μπάλες και κορίνες. Λίγο πιο μετά τα «Καρντάσιανς», χωρίς να το κάνουν και θέμα για τις χρονιάρες μέρες, είχαν μια συρραφή από γνωστούς τραγουδιστές που έχουν περάσει απ’ την εκπομπή και τρεις νεαρούς ηθοποιούς–πρωταγωνιστές στο «Ταμάμ», που τραγουδούσαν αδιάφορα. Τόσο δε, αδιαφορήσαμε εμείς, το μαύρο κοινό, που προτιμήσαμε να δούμε για χιλιοστή φορά την ταινία «Μόνος στο σπίτι», στην οποία κάτι άθλιοι γονείς ξεχνάνε το 7χρονο παιδί τους πίσω και φεύγουν για διακοπές, αφήνοντας το να κατατροπώσει εγκληματίες. Τώρα αν σκεφτείτε ότι αυτή η συγκεκριμένη ταινία, παίχτηκε για πρώτη φορά το 1990 και 25 χρόνια μετά προτιμάμε να την δούμε και κάνει τηλεθέαση 23% στο STAR, ενώ τη θεωρούμε έως και φρέσκια σε σύγκριση με το «Mega με μία» που έκανε 18,1% και τα «Καρντάσιανς» που έκαναν ολόκληρο 12,7%… Στο δυναμικό δε κοινό, η χιλιοπαιγμένη ταινία, που απ’ έξω την ξέρουμε έκανε 32% ενώ ο Μάρκος και η ομάδα του σημείωσαν 13,1% και 11,5% τα Καρντάσιανς!

Γενικά τα κανάλια έχουν βρει το κόλπο της κάθε γιορτής! Σου πετάνε ένα πρόγραμμα μπουζουκιού περασμένων ετών και καθαρίζουν με τον κακό ήχο της μεγάλης σάλας και τις παρεμβολές των μεθυσμένων θαμώνων που ρίχνουν τις γυροβολιές και τα τσιφτετέλια τους. Έτσι είδαμε Ρέμο, Παντελίδη και Πάολα, αλλά και Σαββόπουλο παραμονές στο MEGA και Σαββόπουλο –θερινό, ανήμερα στον ΑΝΤ1, με τα ιδία ακριβώς σε σειρά τραγούδια. Αν τα υπόλοιπα κανάλια έριξαν κι άλλους αστέρες της πίστας, στον εορτασμό μας μη και μας έχει λείψει το μπουζοκομεράκι, το γαρύφαλλο στον πλαστικό δίσκο και τα μίνι σε συνδυασμό με παπούτσι 70 πόντων πλατφόρμα, σαν εξάρτηση ξυλοπόδαρων, θα μας συγχωρέσουν αλλά δεν προλάβαμε να τους καταμετρήσουμε.

Κατά τα αλλά, είχαν τις γνωστές εκπομπές με πιο στολισμένα τα πλατό. Όπου ξαφνικά είναι μόδα, όχι ένα δεντράκι στολισμένο με κάποιο ύφος και άποψη, αλλά 10 – 15 – 20 δέντρα μη σου πω, με άλλες μπάλες, άλλες κορδέλες, για να φαίνονται όλα πλούσια! Ανάμεσα στα δάση απ’ τα φορτωμένα πλαστικά έλατα, εμφανίζονται κάτι κεφαλάκια ξυλοκόπων… sorry… παρουσιαστών και ακολούθων πανελατζήδων, όπου κάνουν και λένε τα ίδια πράγματα με τις απλές μέρες, απλά πιο κακόγουστα ντυμένοι με δαντέλες και βελούδα και ακόμα πιο γελαστοί, ώσπου να πονέσουν οι μύες των προσώπων τους!

Απ’ τα πιο θλιβερά, δήθεν ανέμελα, εορταστικά προγράμματα θα πρέπει να είναι το «Σπίτι μου, σπιτάκι μου» στον ALPHA, που όσο άντεξα να δω, μου δημιούργησε άγχος για το πόσο θα προσπαθήσουν όλοι μαζί να κάνουν τους τρισευτυχισμένους, υπερασπιζόμενοι κάτι χαζομάρες και με την αγωνία στο βλέμμα! Η δε παρουσιάστρια, ως σεξοβόμβα που όμως παιδικά ευχαριστιέται τις γιορτές των Χριστουγέννων, ήταν σα να βλέπεις στο θέατρο 65αρα να προσπαθεί να παίξει την Ιουλιέτα. Ηλιθιότητα και τραγωδία μαζί…

Τις ίδιες ώρες η Καραβάτου με τον σύζυγο της Κρατερό Κατσούλη, το πάλευαν στις ισορροπίες με σοβαρές συνεντεύξεις και καλούς μουσικούς ως καλεσμένους, τις καθημερινές η Ηλιάκη με τον Πουνέντη, έψαχναν να βρουν αιτία ύπαρξης κάτω απ’ το λευκό τους δέντρο, ενώ Καινούργιου, Καμηλά, Λιανός, Μαγγίρα συνέχιζαν εύθυμα, να σπρώχνονται ξεκαρδισμένοι για το ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα πλάνα!

Η Μενεγάκη, για πάντα θριαμβεύτρια, παίρνει τα νούμερα και την κάρδια του κοινού, ακόμα κι αν δεν μιλάει, αλλά κοιτώντας την κάμερα, φυσάει την άχνη απ’ τους κουραμπιέδες! Καλός όπως πάντα ο απλός, αβίαστα επικοινωνιακός Χρήστος Φερεντίνος με το διασκεδαστικό τηλεπαιχνίδι του αλλά και ο απολαυστικότατος Γιάννης Ζουγανέλης.

Κατά τα αλλά, με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαμε ειδήσεις και την απάνθρωπη περιπέτεια του δυστυχήματος του Norman Atlantic, τις εξελίξεις για τις επικείμενες εκλογές, τις δυο Ιταλίδες νέες που έχουν απαχθεί και βρέθηκε μήνυμα τους με έκκληση σε κάθε υπεύθυνο για να σωθεί η ζωή τους, τα φονικά στη Μονεμβασιά και στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας… Κάπως έτσι, μέσα στην αγωνία έφυγε το 2014 και ήρθε χιονισμένο με αποκλεισμούς και κρύο το 2015.

Και κάπως έτσι, άλλα ενδιέφεραν κι εμάς -η επιβίωση μας, ο αγώνας μας την κάθε μέρα, το μέλλον που χάνεται στην σκοτεινιά- και όχι το πού διασκέδασε την Πρωτοχρονιά η Φαίη Σκορδά, ποιες ήταν οι καλοντυμένες του Δεκέμβρη και το αν ο Ελευθερίου θα απογειώσει το κέφι στης Σπυροπούλου

Με το συμπάθιο κιόλας…