Βλάσφημο, υπερβίαιο, αμαρτωλό, με κάθε πάνελ του να επιτίθεται σε οτιδήποτε politically correct, να το προκαλεί και να το ανατρέπει, το «Preacher», είναι μία δημοφιλέστατη σειρά comic books η οποία έχει περάσει στην cult σφαίρα της 9ης Τέχνης, ακριβώς γιατί δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Καφρίλα; ναι. Γοητευτικά διεστραμμένο; ναι. Σαγηνευτικά αιματηρό; ναι. Δοσμένο όμως τόσο αριστοτεχνικά, που ακόμη κι αν ενοχλείσαι και ανακατεύει τις αισθήσεις σου, δεν μπορείς να ξεκολλήσεις απ΄ αυτό. Η ενοχική απόλαυση του bystander. Όπως ο θεατής των τρομολαγνικών δελτίων ειδήσεων, όπως ο περαστικός-«μάρτυρας» σε σκηνή εγκλήματος ή ατυχήματος ή οποιασδήποτε ανθρώπινης τραγωδίας, που δηλώνει σοκαρισμένος αλλά συνεχίζει να μένει παρατηρητής και να κρυφοκοιτάει γιατί κατά βάθος τον ελκύει αυτό που βλέπει. Η ανθρώπινη κτηνώδης φύση. Το «Preacher» έχει όλα αυτά τα «αρρωστημένα» γοητευτικά, πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα και βομβαρδίζοντας κάθε τι για τον άνθρωπο, τον Θεό… and everything between.

Αν και πρόκειται για μία από τις κορυφαίες comic book series όλων των εποχών, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει ταινία διατηρώντας όχι απλά τα χαρακτηριστικά του, αλλά τα στοιχεία του storyline του, και να μην ξεσηκώσει ορδές φανατισμένων θρησκευόμενων και θρησκόληπτων, έτοιμων να μπουρλοτιάσουν τα σινεμά που θα προέβαλαν αυτό το «ανοσιούργημα». Κι όμως, ένα αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο, το AMC, έχοντας αποδείξει ήδη ότι είναι τολμηρό και ατρόμητο με σειρές όπως το «Breaking Bad», το «Mad Men» και το «The Walking Dead» (που πραγματικά έχει δείξει πράγματα -περί gore ο λόγος- που ποτέ δεν περιμέναμε να δούμε στην τηλεόραση), έχει παραγγείλει «πιλότο» γι’ αυτήν την… ανίερη σειρά, που αν τελικά συνεχιστεί σε επεισόδια διατηρώντας το ύφος του κόμικ, θα είναι το πιο groundbreaking γεγονός στην ιστορία της μικρής οθόνης.

Και σε αυτό το σημείο, για τους μη μυημένους, οφείλουμε να παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία για την ιστορία του επόμενου next big thing της τηλεόρασης. Ο Jesse Custer, ιερέας μιας κωμόπολης, κολλημένος με τις ταινίες του John Wayne, κυριεύεται από τον απόγονο της συνουσίας ενός δαίμονα κι ενός αγγέλου και ξεκινά την αναζήτηση του πανταχού απόντος Μεγαλοδύναμου που έχει εγκαταλείψει το Δημιούργημά Του. Με την φονική φιλενάδα του κι ένα εθισμένο στις καταχρήσεις βαμπίρ, ο Custer ξεκινά μια αποστολή γεμάτη σεξουαλικές παρεκτροπές, δολοφόνους, Αγίους και μανιακούς , αλλά και την συνάντηση με μία πανίσχυρη μυστική αδελφότητα κι έναν πιστολέρο που επιβάλει τον Θεϊκό νόμο, γνωστό ως Saint of Killers.

Βασισμένο στο ομώνυμο, αιματοβαμμένο, και με μία διαστροφική και απολαυστική ειρωνική αίσθηση, δημιούργημα του Garth Ennis, το «Preacher» είναι διαποτισμένο με βία, σπλάτερ, ακρωτηριασμούς και διαστροφές, αλλά και με μία μοναδικά γοητευτική έκφραση χιούμορ σε συνδυασμό με μια ακραία αισθητική ενός Γουέστερν έπους. Α και μέσα σ’ όλα αυτά, διαχέεται κι ένα μήνυμα αγάπης! Για να το πούμε πιο απλά, το «Preacher» θα μπορούσε να έχει ως tagline : «δεν γα… ο Θεός και η Δημιουργία…». Γιατί, σύμφωνα με αυτά που αποπνέει το νοσηρό storyline, όλες αυτές οι φρικαλεότητες πηγάζουν από ένα πράγμα: την ηθελημένη απουσία του Μεγαλοδύναμου (κοινώς το ότι μας έχει γραμμένους). Έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή η σειρά θα είναι η πιο τολμηρή που έγινε ποτέ ;

Και ως επίλογο, πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στο AMC, να αποδεχτούμε το ότι δεν περιμένουμε να επιτραπεί σ΄ ένα έστω καλωδιακό και τόσο πρωτοποριακό στις παραγωγές του, κανάλι, να φτάσει σε τέτοια πρόκληση χρηστών ηθών, και παράλληλα να αισιοδοξούμε ότι ένα τόσο αριστουργηματικό κομμάτι της σύγχρονης pop culture , θα βρει επιτέλους ένα πιο mainstream κοινό, όπως του αξίζει. Γιατί παρά την ωμότητά του, το «Preacher» έχει κάτι που φτάνει σε όλους, ακόμη και όσους δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Και ως δημιούργημα, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η New York Daily News, «θα αποκαταστήσει την πίστη σας. Στα κόμικς».