"Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα";

Ρε τον μπαγάσα τον "Άγιο"!

"Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα";

Ρε τον μπαγάσα τον "Άγιο"!


Στα 1830, σε ένα χωριουδάκι της Κυνουρίας στο Άστρος, παρουσιάστηκε ένας περίεργος άνθρωπος που άρχισε να διαδίδει επίμονα ότι ήταν ο... Άγιος Παντελεήμονας που ήρθε να σώσει τον κόσμο από τις διάφορες αρρώστιες που τον μάστιζαν.

Όπως γνωρίζουμε, ο πραγματικός Άγιος Παντελεήμονας είναι ο προστάτης των αναπήρων και οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι γιατρεύει, εκτός από τις άλλες παθήσεις και τις παραμορφώσεις του σώματος, καθώς και τους τυφλούς.

Ο άγνωστος, ωστόσο, του Άστρους δεν έκανε το παραμικρό θαύμα. επειδή, όμως, δεν ενοχλούσε κανέναν με την παρουσία του, τον άφηναν να λέει ό,τι θέλει. Παρόλα αυτά, η φήμη πως στο όμορφο χωριό της Κυνουρίας παρουσιάστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας, απλώθηκε γρήγορα σε όλη την τότε Ελλάδα.

Όπως ήταν επόμενο, όσοι έπασχαν από τα μάτια τους, τα αυτιά τους, τα πόδια τους κι από ένα σωρό άλλες ασθένειες, παράτησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ξεκίνησαν να πάνε στο Άστρος με την ελπίδα ότι θα γίνουν καλά. Κι ήταν τόσοι πολλοί αυτοί οι ανάπηροι, ώστε από τα διάφορα χωριά που περνούσαν, έλεγαν οι άλλοι που τους έβλεπαν: "Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα".

 

* Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη "Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις", Σμυρνιωτάκης Εκδοτική.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα