Και ήρθε εκείνη η στιγμή που ο λαός θα πάρει τη μοίρα του στα χεριά και που οι κάλπες θα στηθούν και η δημοκρατία θα βροντοφωνάξει πως ακόμα υπάρχει! Πριν τις 25 Ιανουαρίου και την τελική παράσταση, ξέρουμε πώς θα παίξει το έργο, τους πρωταγωνιστές και την σειρά εμφανίσεων! Τα ήθη και τα έθιμα της προεκλογικής περιόδου, όσο σύντομη κι αν είναι, θυμίζουν κέντρα διασκεδάσεως: από χάι μπουζούκια και μουσικές σκηνές, έως τα σκυλάδικα των εθνικών οδών με τα γαλλικά ονόματα, γραμμένα, όμως, στα ελληνικά!

Καταρχήν οι τραγουδιστ… sorry… οι υποψήφιοι, εμφανίζονται στις τηλεοπτικές, πολιτικές, φυσικά, εκπομπές για να δημοσιοποιήσουν τα νέα σχήματα και τις νέες συνεργασίες τους και σε ποιο κέντρο… sorry και πάλι… σε ποιο κόμμα και ψηφοδέλτιο θα εμφανιστούν. Μετά αρχίζουν οι εμφανίσεις καθημερινά για το promotion σε όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας μεγάλα, εθνικής εμβέλειας μικρά, τοπικά, συνδρομητικά, ακόμα και τηλεμάρκετινγκ. Εκεί το πρόγραμμα, όπως στα μπουζούκια ακριβώς, θέλει νωρίς να βγαίνουν τα μικρά ονόματα και αργά τα πρώτα ονόματα. Οι μεγάλοι σταρ, βέβαια, τύπου αρχηγοί κόμματων θα βγουν λίγο πριν το τέλος σε πολυδιαφημισμένες εκπομπές με εξίσου σταρ δημοσιογράφους και όχι παίξε γέλασε, ανερχόμενους και χαμηλοαμοιβόμενους!

Ενδιαμέσως από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, θα κάνουν αρπαχτή, βαφτισμένη ως περιοδεία, στις περιφέρειες τους, στην επαρχία, ή οι σταρ–αρχηγοί στις μεγάλες πόλεις. Αυτά όλα αστραπιαία βέβαια, για να προλαβαίνουν να είναι στην Αθήνα μη και τους καλέσει εκτάκτως ο Παπαδάκης το πρωί!

Το ρεπερτόριο, ήτοι η επιχειρηματολογία, η στοχευόμενη επιθετικότητα, οι κορυφώσεις των εντάσεων και ο πολιτισμένος –σπάνιος- πολιτικός λόγος, είναι πάντα τα ίδια, διότι έχει πετυχεί η πρόβα! Πώς ο Ρέμος στο πρόγραμμα του, λέει τα ίδια τραγούδια, πρώτα τα δικά του σουξέ, με σειρά και μετά τις παλιές επιτυχίες των άλλων; Έτσι! Μην μπερδευτεί το μελετημένο πρόγραμμα! Ακόμα και οι μεταφορές και οι παρομοιώσεις στις συζητήσεις δεν αλλάζουν, αλλά με την ίδια πάντα σειρά επιστρατεύονται και χρησιμοποιούνται σε όλες τις εμφανίσεις!

Ενδυματολογικό το ντύσιμο έχει επιλεχθεί προσεκτικά! Αν δεν αφορά στους υποψηφίους του ΚΚΕ που ούτως η άλλως λίγο εμφανίζονται στις τηλεοράσεις και φορούν ό,τι θελουν, οι υπόλοιποι κάνουν την διαφορά κομματικά όσον αφορά τη γραβάτα! Δηλαδή, οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορούν καθόλου και προτιμούν γενικά έντονα χρώματα, ενώ οι της ΝΔ φοράνε πάντα στο λευκό ή γαλάζιο –για να φωτίζει- πουκάμισο, συντηρητική μονόχρωμη γραβάτα, άντε και με καμία πληκτική ρίγα, για να μη θεωρηθούν και επαναστάτες! Είναι όπως ο Τόλης Βοσκόπουλος παλιά και τώρα ο Γιάννης Πλούταρχος, που στην πίστα φορούν πάντα λευκό κοστούμι, ενώ ο Μαζωνάκης τολμά ως πιο “προχώ” και καμία φούστα!

Και σ’ όλο αυτό το ατελείωτο μπουζουξίδικο, στο τέλος, ερχόμαστε και εμείς, ως απλός λαός ή «κοσμάκης» όπως μας έχουν προσφωνήσει οι υψηλοί μας πολιτικοί ουκ ολίγες φορές και πληρώνουμε το λογαριασμό. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε ουίσκι–φιάλη ήπιαμε, ούτε τα «παρελκόμενα» προσφαΐσαμε…

Άντε ασπροπρόσωποι και ώπααα…