Στην Αμερική, όπως ίσως γνωρίζετε, ακόμα και οι εκκλησίες δε είναι όλες ίσες. Υπάρχουν από «οικοτεχνίες» με καμιά ντουζίνα πιστούς, μέχρι σούπερ μάρκετ, με παραρτήματα, τηλεοπτικές εκπομπές, καταθέσεις σε υπεράκτιες εταιρείες και χιλιάδες ακολούθους. Μάλιστα, κάποιες από τις εκκλησίες έχουν ονόματα που εύκολα, εμείς οι Ευρωπαίοι  θα τα παρεξηγούσαμε ως brand names ξενοδοχείων.

Η Saddleback Church είναι ένα εξέχον τέτοιο παράδειγμα. Ιδρύθηκε από τον ευαγγελιστή πάστορα Ρικ Γουόρεν στα ‘80s και σήμερα διαθέτει οκτώ campus ικανά να υποδεχτούν χιλιάδες κόσμου στην Καλιφόρνια και τέσσερα στο εξωτερικό.

Κατόπιν αυτού θα πίστευε κανείς ότι οι ρητορικές δεξιότητες του Πατέρα Γουόρεν είναι θαυμαστές και ότι οι πιστοί, συνεπαρμένοι από τη δύναμη των λόγων του, σπεύδουν στον «οίκο» του για να τους ευλογήσει. Πόσο άδικο θα είχε!

Η επιτυχία του πάστορα οφείλεται σε ένα στρατήγημα εντελώς διαφορετικού τύπου. Βλέποντας γύρω του τους Αμερικανούς να παλεύουν χωρίς επιτυχία με τα παραπανίσια κιλά τους, ο υπηρέτης του Θεού Γουόρεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια καλή δίαιτα θα ήταν πραγματικά θεάρεστο έργο. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι ο πάστορας είχε την ιδέα να βαπτίζει  τους ενήλικες πιστούς –ο νηπιοβαπτισμός απορρίπτεται από τους προτεστάντες- με τον αρχαίο τρόπο, βυθίζοντας τους στο νερό και όχι ραντίζοντάς τους, το ζήτημα της δίαιτας κατέστη επιτακτικό.

 

 

Ο Ρικ Γουόρεν εξέδωσε το έργο του «The Daniel Plan: 40 Days to a Healthier Life» μερικά χρόνια αργότερα. Στον πρόλογο παρέθετε αποσπάσματα από την πρώτη επιστολή του Παύλου προς Κορινθίους, στα οποία ο Ευαγγελιστής αναφέρεται στο ανθρώπινο σώμα ως τόπο κατοικίας του Αγίου Πνεύματος, το οποίο ως εκ τούτου πρέπει να μεταχειριζόμαστε με σεβασμό, διότι δεν μας ανήκει αλλά αποτελεί δάνειο.

Ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2011, ο πάστορας ζήτησε στη διάρκεια του Κυριακάτικου κηρύγματος από τους πιστούς να τον ακολουθήσουν σε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Για να τους «ψήσει» επικαλέστηκε το παράδειγμα του προφήτη Δανιήλ που αρνήθηκε να πάρει μέρος στο πλουσιοπάροχο τσιμπούσι του Ναβουχοδονόσορα και προτίμησε να τρέφεται με νερό, φρούτα και λαχανικά σε μικρές ποσότητες.

Να μην τα πολυλογούμε, τη πρώτη χρονιά εφαρμογής του Daniel Plan, 12.000 μέλη της Saddleback Church έχασαν συλλογικά 125.000 κιλά –αυτό λέει ο μύθος. Ο ίδιος ο Ρικ Γουόρεν έχασε περισσότερα από 30 κιλά. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 15 γλώσσες, ένα ακόμα βιβλίο αποκλειστικά με συνταγές κυκλοφόρησε, ακόμα και περιοδικό για να εμψυχώνει τους διαιτώμενους στον αγώνα τους υπάρχει πλέον. Επίσης, για τους διαμένοντες σε κοντινή απόσταση, η εκκλησία παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα αδυνατίσματος σε συνδυασμό με αθλοπαιδιές, σεμινάρια, τρόφιμα εγκεκριμένα για τους σκοπούς του Daniel Plan, και μενού στα εστιατόρια των campus. Όλα αυτά συνοδεία θρησκευτικών ύμνων διασκευασμένων καταλλήλως για τζόγκινγκ, ζούμπα και άλλα. Περιττό να τονίσουμε ότι η συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα είναι αθρόα.  

 

 

Για το 2015, ο Γουόρεν και οι συν αυτώ έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα 26 εβδομάδων με αφετηρία την 15η Ιανουαρίου, τότε που οι εορτασμοί για τη γέννηση του Θεανθρώπου και την αλλαγή της χρονιάς θα έχουν λάβε οριστικά τέλος και τη θέση της ευφορίας θα έχουν πάρει οι τύψεις για τις διατροφικές καταχρήσεις των ημερών. Το πρόγραμμα όπως και όλα τα προηγούμενα θα βασίζεται στα πέντε «F»: Food (φαγητό), Fitness (φυσική κατάσταση), Focus (συγκέντρωση), Friends (φίλοι) και Faith (πίστη). Σκοπός των εμπνευστών του είναι να εκμεταλλευτούν τη δυναμική της ομάδας ώστε οι συμμετέχοντες να ενθαρρύνονται διαρκώς για να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Το πρόγραμμα δεν συνιστάται για αθεόφοβους.