Η ιστορία αυτής της σαμπάνιας ξεκινάει πριν περίπου 110 χρόνια στους αμπελώνες της γαλλικής εταιρείας Heidsieck στην Καμπανία. Από τη σοδειά του 1907, όπως κάθε χρόνο, η Heidsieck οινοποίησε και εμφιάλωσε σαμπάνια. Η χρονιά αυτή όμως αποδείχτηκε ιδιαιτέρως καλή και το κρασί εξαιρετικής ποιότητας. Όλοι οι παράμετροι που ισχύουν για την παραγωγή καλής ποιότητας σταφυλιών, όπως η κατάλληλη ηλιοφάνεια, η κατάλληλη θερμοκρασία, η απαραίτητη βροχόπτωση και μερικοί άλλοι παράγοντες, υπήρξαν στον απόλυτο βαθμό.

Το 1916, όταν πλέον η Heidsieck του 1907 θεωρείται ως μία από τις καλύτερες σαμπάνιες που οινοποιήθηκαν ποτέ, η εταιρεία αποφασίζει να στείλει στην Ρωσική Αυτοκρατορική οικογένεια δώρο μερικές εκατοντάδες μπουκάλια σαμπάνιας.

Πράγματι, συσκευάζονται σε ξύλινες κάσες και φορτώνονται σε πλοίο με προορισμό την αυτοκρατορική αυλή στην Αγία Πετρούπολη. Το πλοίο στα ανοικτά των Φινλανδικών ακτών πέφτει σε σφοδρή καταιγίδα και ναυαγεί παρασέρνοντας στο βυθό και τις πολύτιμες σαμπάνιες.

 


Το 1997 δύτες εντόπισαν το ναυάγιο και άρχισαν να ανασύρουν διάφορα εμπορεύματα τα οποία είχαν διασωθεί. Μεταξύ αυτών ήταν και περισσότερα από 200 μπουκάλια από την συγκεκριμένη σαμπάνια.

Σήμερα, μπουκάλια  της Heidsieck διατίθενται για αγορά από το ξενοδοχείο Ritz-Carlton στην Μόσχα σε πολύ πλούσιους πελάτες, έναντι της ιλιγγιώδους τιμής των 275.000$ ανά φιάλη.

Φυσικά στο ύψος της τιμής έχουν βοηθήσει η εξαιρετική της ποιότητα, η απίστευτη ηλικία της και η μυθιστορηματική ιστορία που την συνοδεύει!