Η εκπομπή έχει τίτλο «Στα χέρια της δικαιοσύνης» και είναι με διαφορά η πιο «ριζοσπαστική» που προβάλλεται αυτή την εποχή  στην τηλεόραση παγκοσμίως –ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε.

Πρόκειται για ένα reality στο οποίο πρωταγωνιστούν τρομοκράτες που συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν –με αυτή τη σειρά, θεωρητικά- και τώρα μιλούν on camera για τα κίνητρα που τους οδήγησαν στις ενέργειές τους, οι οποίες συνοψίζονται στο αιματοκύλισμα των συμπατριωτών τους.

Η δημόσια απολογία τους συνοδεύεται από γλαφυρές περιγραφές και αναπαραστάσεις των αποτρόπαιων πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται, ώστε να μην μείνει η παραμικρή αμφιβολία στους θεατές για την αλήθεια του κατηγορητηρίου.

 

 

Όλα αυτά συμβαίνουν κάθε Παρασκευή βράδυ στην ιρακινή δημόσια τηλεόραση με την έγκριση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης και την καθοδήγηση του σταρ-παρουσιαστή Αχμέτ Χασάν, ο οποίος, σύμφωνα με σχετικό άρθρο, έχει μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατικών οργανώσεων που «λειτουργούν» στη χώρα.

Εκείνος όμως, απτόητος από τις απειλές, αφού προΐσταται της διήγησης των συμβάντων και της επί τόπου αναπαράστασης και αφού εξετάσει ενδελεχώς τα πειστήρια του εγκλήματος –καμένα αυτοκίνητα, αιματοβαμμένες μπλούζες και τα λοιπά- καλεί επί σκηνής τους συγγενείς των θυμάτων για να βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο τηλεοπτικό «έγκλημα».  

 

 

Οι συγγενείς, οι μόνοι που έχουν μερίδιο δίκιου σε αυτή την μακάβρια ιστορία, αναλύονται σε κλάματα μόλις βρίσκονται ενώπιον του δράστη της δολοφονίας του δικού τους ανθρώπου ή εξαγριώνονται και επιχειρούν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Όσο για τους τρομοκράτες, εκείνοι, αφού ψυχαγωγήσουν το κοινό τους, παίρνουν την άγουσα για τις φυλακές όπου εκτίουν ποινές πολυετούς φυλάκισης ή περιμένουν να εκτελεσθούν.

 

 

Και μια τελευταία σημείωση: Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, οι διαβεβαιώσεις των ιρακινών αρχών ότι  οι ομολογίες των τρομοκρατών δεν αποτελούν προϊόν βασανιστηρίων και ότι οι καταδικασθέντες έχουν όντως διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται, πρέπει, να εκλαμβάνονται περισσότερο ως μαύρο χιούμορ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cdIZOQdQf4A