Ένας  ευλογημένος τόπος, ένας  παράδεισος παραγωγής προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας παγκοσμίου βεληνεκούς. Θαλασσινά που αλιεύονται από τη θάλασσα που την βρέχει με μήκος ακτογραμμής 600 χιλιομέτρων. Αρνιά που βόσκουν σε παραθαλάσσια λιβάδια που, τραβώντας αλμύρα από τη θάλασσα, τα κάνουν να είναι πεντανόστιμα. Τυριά, βούτυρα και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Γλυκά διάσημα που παράγονται από ντόπιες πρώτες ύλες. Μήλα σε πάνω από 250 ποικιλίες αρίστης ποιότητας, κρασιά και αλκοολούχα ποτά διεθνώς γνωστά.

 

Η θάλασσα που βρέχει την Νορμανδία παράγει εξαιρετικής ποιότητας οστρακοειδή και ψάρια. Αστακοί, μύδια, βούκινα, τα περίφημα χτένια Saint Jacques, στρείδια, καλκάνια και πολλά άλλα είδη. Στην διαδρομή από την Διέππη μέχρι την Alencon, στην καρδιά της Νορμανδίας, μπορείς να απολαύσεις τοπικές σπεσιαλιτέ με ψαρικά αλά κρεμ ή με καμαμπέρ. Ιδιαίτερη απόλαυση είναι να φας στη Διέππη την γνωστή ψαρόσουπα Marmite Dieppoise ή τα scallops Port en Bessin’s ή τα χτένια Saint Jacques. Η Νορμανδία είναι η κατ’ εξοχήν παραγωγός περιοχή της Γαλλίας σε μύδια και στρείδια με εξαγωγές προς όλο τον κόσμο σε τεράστιες ποσότητες.

 

Η κτηνοτροφία είναι από τα «βαριά χαρτιά» της περιοχής. Παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό και την καλύτερη ποιότητα κρέατος βοοειδών στη χώρα. Βούτυρο αρίστης ποιότητας, με όνομα προστασίας προέλευσης. Τυριά επώνυμα όπως Camembert, Livarot, Pont l’Évêque, Brillat-Savarin, Neufchâtel, Petit Suisse and Boursin, αναγνωρισμένα για την ποιότητά τους διεθνώς. Αρνιά που εκτρέφονται σε μεγάλους πληθυσμούς και ιδιαίτερες ράτσες, όπως η ράτσα Μπερισόν, στα πλούσια λιβάδια της, αφού οι Γάλλοι αγαπάνε το αρνίσιο κρέας και το μαγειρεύουν με καταπληκτικές συνταγές, όπως αρνί Ναβαρέν ή κοτολέτες αρνίσιες à l’indienne. Πολλές σπεσιαλιτέ γίνονται με πάπιες  που παράγονται από ντόπιες πτηνοτροφικές μονάδες, όπως Canard à la Rouennaise.

 

Τα γλυκά της είναι επίσης πολύ ενδιαφέροντα βασισμένα στη μεγάλη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων της όπως είναι η πουτίγκα ρυζιού ή το Τeurgoule. Η επίσημη όμως σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι οι ατελείωτες παραλαγές της μηλόπιτας αφού η Νορμανδία παράγει μήλα σε εκατοντάδες ποικιλίες. Τα τόσα πολλά μήλα που παρήγε η περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα οι ντόπιοι, εδώ και αιώνες, να παράγουν από αυτά brandy, το περίφημο Calvados. Επίσης πασίγνωστο είναι και το λικέρ Benedictine.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας της Νορμανδίας είναι ο τουρισμός ο οποίος έχει δύο εκφάνσεις: Τον  αγροτουρισμό, που δίνει έμφαση στην αγροτική παραγωγή με επισκέψεις σε φάρμες, chateau με αμπελώνες και υπόγεια κελάρια, και τον συμβατικό τουρισμό για εκείνους που θέλουν να επισκεφτούν τις ενδιαφέρουσες πόλεις και τα πανέμορφα τοπία της περιοχής.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

 

Mont-Saint-Michel 
Ξακουστό νησάκι μέσα σε κόλπο με έντονα φαινόμενα παλίρροιας. Στην κορυφή βρίσκεται το εντυπωσιακό Abbaye du Mont-Saint-Michel (το καλοκαίρι επιτρέποται και οι νυχτερινές επισκέψεις) ενώ τα κτίρια-μνημεία του 13ου αιώνα στη βόρεια πλευρά του νησιού, γνωστή και ως Merveille, κόβουν την ανάσα. 

Memorial -Un musée pour la Paix 
Τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόβαση της Νορμανδίας ζωντανεύουν με εντυπωσιακό τρόπο χάρη σε οπτικά και ακουστικά ντοκουμέντα  και κειμήλια. Η φρικαλεότητα του πολέμου αποτυπώνεται ρεαλιστικά και η παγκόσμια ειρήνη εξυμνείται σε αυτό το πρωτοποριακό μουσείο στην Καν.

 

Musée des Beaux-Arts 
Στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Καν θα δείτε έργα των Ρούμπενς, Τιντορέτο, Ζερικό, Μονέ, Μπονάρντ, Μπρακ κ.ά.

 

Cathedrale Notre Dame 
Σήμα κατατεθέν της Ρουέν και αγαπημένο θέμα σε πολλούς πίνακες του Μονέ. 

Musée Malraux 
Yπερμοντέρνο μουσείο, δείγμα των αρχιτεκτονικών ανησυχιών της πολύ ιδιαίτερης Χάβρης, αφιερωμένο στον ιμπρεσιονισμό με έργα Ντεγκά, Μονέ, Πιζάρο, Ρενουάρ κ.ά. 

 

Les Jardins de Claude Monet 
Οι πανέμορφοι κήποι της κατοικίας του Μονέ στο Giverny θα σας φανούν πολύ οικείοι, αφού ο πασίγνωστος ζωγράφος τους αποτύπωνε πολύ συχνά στα έργα του.