Θέμης Καραμουρατίδης: «Μπουζούκια, πολιτικοί, lifestyle… Μια μπίζνα όλα»!

Το καλλιτεχνικό... έτερον ήμισυ της Νατάσας Μποφίλιου, σε μια απολαυστική συνέντευξη με τη Φανή Πλατσατούρα.

Φανή Πλατσατούρα

Παρτιτούρες, νότες, μουσική, οι δικές του ερεθιστικές «Πρώτες Λέξεις». Με γυμνή ψυχή κάθεται στο πιάνο και αρχίζει τα τρυφερά χάδια με τα πλήκτρα. Σεργιάνι στους ήχους μέχρι τη στιγμή της καλλιτεχνικής κορύφωσης… Ο Θέμης Καραμουρατίδης γνωρίζει καλά τη συνταγή για τραγούδια πετυχημένα, που μπαίνουν στα στόματα όλων και είναι προορισμένα να αντέξουν στον χρόνο.

– Ως συνθέτης, ποια είναι η μεγαλύτερη ανασφάλειά σου; Εσύ προσωπικά, θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου «καλό συνθέτη»;

Πιστεύω ότι είμαι ένας αρκετά καλός συνθέτης… Η μεγαλύτερη ανασφάλειά μου είναι ότι φοβάμαι μην ξυπνήσω μια μέρα και πω «τώρα πια δεν θέλω να γράφω, δεν με γεμίζει». 

– Σε τι βαθμό σε επηρεάζουν οι αρνητικές κριτικές που μπορεί να συνοδεύσουν μια δουλειά σου;

Με βάζουν σε σκέψεις όταν είναι από ανθρώπους που σέβομαι και εκτιμώ, με αφήνουν αδιάφορο όταν προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχω σε καμιά υπόληψη. Μου προκαλούν στιγμιαία εκνευρισμό όταν δεν έχουν βάση και προέρχονται από εμπαθείς ή χυδαίους ανθρώπους.

– Σπίτι ή στο αμάξι σου τι μουσική παίζει συνήθως;

Aυτόν τον καιρό ακούω πολύ τον τελευταίο δίσκο του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Leonard Cohen.

–  Έχουμε ανάγκη σήμερα από τραγούδια με πιο κοινωνικό/πολιτικό στίχο;   

Πιστεύω πολύ στην καλλιέργεια που μπορεί να προσφέρει σε ένα νέο παιδί η μουσική που ακούει και δη οι στίχοι. Αυτήν την καλλιέργεια έχουμε ανάγκη. Όχι απαραίτητα τραγούδια που θα λένε «κάτω η τρόικα» αλλά τραγούδια τα οποία με αυτό που λένε, θα ενεργοποιούν το μυαλό και θα κινητοποιούν τη σκέψη. 

– Ποιον θα κατονόμαζες ως τον «εχθρό» του ελληνικού τραγουδιού σήμερα;

Την εκχυδαϊσμένη μας αισθητική και την φτώχεια μας.

– Θυμάσαι την τελευταία φορά που ΔΕΝ είχες έμπνευση; Πόσο διήρκεσε;

Ακόμη δεν αισθάνομαι να έχω φτάσει σε τέτοιο τέλμα. Ίσως ένιωσα λίγο μπλοκαρισμένος για προσωπικούς λόγους κάπου εκεί τις αρχές του ’11. 

– Πού οφείλεται τελικά το «success story» της Νατάσας Μποφίλιου;

Στο ότι είναι μια εκπληκτική τραγουδίστρια, με γούστο, αισθητική, συνέπεια σε αυτό που κάνει, αστράφτει στη σκηνή και έχει τραγουδήσει το σωστό γι’ αυτήν ρεπερτόριο, δηλαδή τα τραγούδια μου (γέλια)! Και παραμένει το καλύτερο παιδί.

– Μπορεί κάποιος σήμερα να βγάλει πολλά χρήματα από το τραγούδι;

Μπορεί να βγάλει έναν μισθό ουσιαστικά που το μέγεθός του εξαρτάται και από την επιτυχία του. Είναι ένα κανονικό επάγγελμα πια το τραγούδι που αμείβεται, όπως όλα τα άλλα. Εκτός αν είσαι πολύ πετυχημένος εμπορικά, οπότε ζεις λίγο καλύτερα αλλά και πάλι υπάρχει τεράστια απόσταση από τις παλιές αμοιβές. Κάποτε έβγαιναν χρήματα από το τραγούδι γι’ αυτό και ατιμάστηκε τόσο πολύ. Τώρα πληρώνεις τους λογαριασμούς σου και κάνεις και πέντε πράγματα παραπάνω που δεν θα μπορούσες αν δούλευες πχ. ημιαπασχόληση σε τηλεφωνική εταιρεία.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τις λέξεις:

Μπουζούκια… Μπίζνα
Πολιτικοί…. Μπίζνα
Lifestyle… Μπίζνα
Δισκογραφία… Πρώην μπίζνα

– Τι γνώμη έχεις για τις καλλιτεχνικές «κλίκες» που υπάρχουν στην ελληνική μουσική;

Με αφήνουν αδιάφορο. Απεχθάνομαι τις κλίκες, τις αυλές και τους κόλακες όπως αντίστοιχα απεχθάνομαι κάποιους «Δον Κιχώτες» που τα βάζουν με τις κλίκες, τις αυλές και τους κόλακες και δημιουργούν μετά δικές τους αυλές, δικές τους κλίκες και δικούς τους κόλακες.

– Ποια είναι η τελευταία σκέψη που κάνεις συνήθως πριν κοιμηθείς;

Οι δικοί μου άνθρωποι, οι γονείς μου, η αδερφή μου και οι αγαπημένοι μου φίλοι. Και η αγωνία να είναι όλοι τους υγιείς και ευτυχισμένοι.

– «Πρώτες Λέξεις» με Μάλαμα – Μποφίλιου: Μίλησέ μου για το νέο άλμπουμ σου αλλά και το live που ετοιμάζεις.

Λίγο πριν το τέλος του ’14 κυκλοφορεί ο δίσκος «Πρώτες Λέξεις» από την Feelgood Records. Ένας δίσκος σε μουσική δική μου, στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και ερμηνευτές τον Σωκράτη Μάλαμα και την Νατάσσα Μποφίλιου. Νιώθω πολύ ευτυχισμένος και λόγω των εκλεκτών συνεργασιών σε αυτή τη δουλειά αλλά και λόγω ενός αποτελέσματος που με καλύπτει απόλυτα. Είναι ένας δίσκος, όπως τον ονειρευόμουν…

… Σε ό,τι αφορά το «Plan b», το live που θα παρουσιάσω στις 22 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι μια παράσταση στην οποία για πρώτη φορά αναλαμβάνω τον ρόλο του κεντρικού ερμηνευτή. Αγωνία και ενθουσιασμός για ένα εγχείρημα που περιλαμβάνει τραγούδια που έχω γράψει εγώ τη μουσική τους, ορχηστρικά θέματα από θεατρικές παραστάσεις, καθώς και μια σειρά από επιλεγμένες διασκευές. Όλα αυτά με τη συνοδεία ενός κουαρτέτου εγχόρδων που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

BEST OF INTERNET