Για εκείνους τους λιγοστούς που αγνοούν τι σημαίνει Susan Miller, η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για την κορυφαία Αμερικανίδα αστρολόγο με τα εκατομμύρια φανατικών θαυμαστών σ’ ολόκληρο τον κόσμο, η οποία αποτελούσε για χρόνια την πρώτη και την τελευταία έννοια των αναγνωστριών τού αμερικανικού Elle πριν αυτονομηθεί για να μοιράσει τα φώτα της μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα της astrologyzone.com.

Η Susan Miller λοιπόν, η οποία έχει 6,5 εκατομμύρια μοναδικούς αναγνώστες τον μήνα, έχει ένα διακριτικό γνώρισμα. Απευθύνεται στους διάσημους και στους ισχυρούς αυτού του κόσμου και σε εκείνους που έχουν σκοπό να τους μοιάσουν. Από τα χείλη της κρέμονται οι ελίτ των μίντια, της μόδας και της τέχνης, για να μην αναφερθούμε στον κόσμο της πολιτικής όπου αυτά τα πράγματα γίνονται συγκαλυμμένα και μουλωχτά. Όλο αυτό το κοινό, φυσικά, το καλλιέργησε επί χρόνια, δίνοντας κάθε μήνα στη δημοσιότητα αναλυτικά ωροσκόπια για καθετί που θα μπορούσε να απασχολεί τον καθένα μας: από τα τσαλίμια του καιρού έως τις αναποδιές του εκλογικού σώματος και από τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού στο κρίσιμο θέμα του γυναικείου ποδόγυρου, στον επιθανάτιο ρόγχο του χρηματιστηρίου.


Για χρόνια ολόκληρα η Susan Miller έμαθε το κοινό της σε ένα σταθερό μενού προβλέψεων, το οποίο προσγειώνονταν χωρίς καθυστέρηση στο inbox των ενδιαφερομένων κάθε πρώτη του μηνός. Λογικό ήταν λοιπόν να δημιουργηθεί μια σχέση εξάρτησης, ένας εθισμός στους αποδέκτες των προβλέψεων, οι οποίοι περίμεναν πως και πως τους χρησμούς της βασίλισσας των άστρων για να καταστρώσουν τα σχέδιά τους. Έτσι, όταν ένα πρωινό του Μαρτίου οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν, αυτοί ένιωσαν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Αντί για τις καθιερωμένες προβλέψεις –τότε θα σκάσει η φούσκα του χρηματιστηρίου, τότε θα επικρατήσει το total green στο βραδινό ντύσιμο, τότε θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση– βρήκαν ένα απολογητικό σημείωμα από την ομάδα των συνεργατών της αστρολόγου που έλεγε ότι λόγω επιβαρυμένης υγείας θα καθυστερήσει στο ραντεβού της αυτό τον μήνα.

Το φαινόμενο, όπως υποψιάζεστε, επαναλήφθηκε. Και σα να μην έφτανε η απογοήτευση των «συνδρομητών», οι οποίοι, σημειωτέον, δεν πληρώνουν για να έχουν την τιμή και την απόλαυση να διαβάζουν τα άστρα, η καθυστέρηση έφτασε και ξεπέρασε τη μια εβδομάδα. Ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας είδαν το φως τις δημοσιότητας: Μήπως η καθυστέρηση οφείλονταν στη επιθυμία της Susan και των συνεργατών τις να μας παρασύρουν σε «αλόγιστο κλικάρισμα», παραφουσκώνοντας έτσι τα νούμερα των επισκεπτών και αυξάνοντας αντιστοίχως τις τιμές για τους διαφημιζόμενους. Το πρόβλημα ήταν τόσο οξύ, ώστε ακόμα και η έγκυρη επιθεώρηση “The Atlantic” θεώρησε καθήκον της δημοσιογραφικό να ερευνήσει το θέμα.

Δίκαια, αγανακτισμένοι οι συνεργάτες της αστρολόγου υπέδειξαν στους δημοσιογράφους ότι η Μίλερ συγγράφει κάθε μήνα 42.000-48.000 λέξεις για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των εκπροσώπων και των 12 ζωδίων. Και για να είναι «φρέσκες» οι προβλέψεις όλα αυτά τα κατεβατά γράφονται το τελευταίο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα. Αυτό με απλές αριθμητικές πράξεις σημαίνει ότι η Μίλερ γράφει κάθε χρόνο το ανάλογο σε λέξεις του «Οδυσσέα» του Τζόις και της «Λολίτας» του Ναμπόκοφ –πολυγραφότατη όντως! Δεδομένης λοιπόν της εύθραυστης φύσης της υγείας της, λογικό είναι να υπάρχουν και καθυστερήσεις.

Παρόλα αυτά, και παρά την αγανάκτηση των φανατικών φίλων/εχθρών της Μίλερ που έφτασαν στο σημείο να συστήσουν ομάδα με την επωνυμία Abandoned by Susan Miller (ABSM) στο Facebook και τις απειλές για ομαδική εγκατάλειψη του σκάφους του astrologyzone.com, τα νούμερα των αναγνωστών της Μίλερ τραβάνε την ανηφόρα.

Αποδεικνύοντας ότι καμιά φορά οι «αγανακτισμένοι» αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τους «καταπιεστές» τους…