Οι απονομές των βραβείων Νόμπελ τα τελευταία χρόνια, χαρακτηριζόταν από χαμηλούς τόνους και μέτρο. Η φετινή όμως απονομή έκανε την ανατροπή, στα όρια της επίδειξης του πλούτου, της χλιδής και της αίγλης των βασιλικών οικογενειών της Σκανδιναβίας.

Οι βασιλικοί οίκοι της παγωμένης Σκανδιναβίας, παραδοσιακά παρακολουθούν την απονομή από απόσταση, όμως, φέτος κάλεσαν διάσημους και παντοδύναμους φίλους τους, όπως το μέγα και τρανό τραπεζίτη της Νέας Υόρκης Κρίστοφερ Ονίλ, που πρόσφατα παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Μαντλέν της Σουηδίας. Ο πρίγκιπας Φίλιππος Καρλ συνοδευόμενος από την μνηστή του Σοφία Χέλκβιστ, είχαν συντροφιά τους, διάσημη τηλε-περσόνα, με σκανδαλώδη συμμέτοχη σε ριάλιτι, όπου διακρίθηκε για τις γυμνές και άκρως προκλητικές της πόζες.

Πολύτιμα κοσμήματα, βαρύτιμα στέμματα και διαδήματα, άκρως πολυτελείς τουαλέτες θάμπωσαν τους παρευρισκομένους, ενώ η αίθουσα απονομής είχε διακοσμηθεί με 20.000 κόκκινα και ροζ τριαντάφυλλα και ορτανσίες που είχαν εισαχθεί από το Σαν Ρέμο. Το μενού δε του επίσημου δείπνου, που σερβιρίστηκε σε πανάκριβα σερβίτσια, περιελάμβανε σπάνια κόκκινα καβούρια, φιλέτο καημένων ελαφιών και βατόμουρο σορμπέ, εκλεκτά δηλαδή εδέσματα, απαγορευτικά ακόμη και για τους πλούσιους αυτής της γης.

Στον παγκόσμιο τύπο, αλλά και σ’ αυτόν της Σουηδίας, γράφτηκε αρκετά δεικτικά πως οι άνθρωποι που για τα επιτεύγματα τους τιμήθηκαν με τα φετινά βραβεία Νόμπελ, επισκιάστηκαν από την υπερβολική χλιδή, τη «γκλαμουριά» και την επιδειξιμανία του Στέμματος. Όλες αυτές οι χλιδές, τα στέμματα, τα παράσημα, τα εθνόσημα, οι υποκλίσεις και τα χειροφιλήματα, συμβαίνουν, ναι, στην Ευρώπη, με τα τεράστια προβλήματα της, του 21ου αιώνα και εις το όνομα του ανθρώπινου πνεύματος που όρια δεν γνωρίζει…