"Τα παραμύθια της Χαλιμάς" / "Χίλιες και μία νύχτες";

"Γάτα" η Σεχραζάτ...

"Τα παραμύθια της Χαλιμάς" / "Χίλιες και μία νύχτες";

"Γάτα" η Σεχραζάτ...


Υπάρχει μια πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο συλλογή ανατολίτικων ιστοριών, οι οποίες συγκεντρώθηκαν με τα χρόνια και λέγονται: "Τα παραμύθια της Χαλιμάς" ή "Χίλιες και μια νύχτες". Και όλα ξεκίνησαν από την πρώτη ιστορία.

"Κάποιος Χαλίφης, ο Σαχρίαρ, απατήθηκε από τη γυναίκα του και γι' αυτό τη σκότωσε και αποφάσισε να παντρεύεται κάθε βράδυ μια καινούρια γυναίκα, που το πρωί σκότωνε.

Σαν το έμαθε τούτο η Σεχραζάτ, κόρη του Βεζίρη, ζήτησε να γίνει το πρώτο θύμα και πήγε στα ανάκτορα: Το βράδυ άρχισε να διηγείται στο Χαλίφη μια γοητευτική και παράδοξη ιστορία, που κράτησε όλη τη νύχτα αμείωτο το ενδιαφέρον του Χαλίφη.

Όταν ήρθε η ώρα να πάει το πρωί ο Χαλίφης στο προσκύνημα, η διήγηση δεν είχε τελειώσει ακόμα και στην επιθυμία του να ακούσει το τέλος της, ανέβαλε τη θανάτωση της Σεχραζάτ για το άλλο πρωί. Την άλλη νύχτα η Σεχραζάτ συνέχισε τη διήγησή της, αλλά φτάνοντας στο τέλος, με τρόπο, άρχισε μια άλλη ιστορία, η οποία κόπηκε, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του Χαλίφη.

Το άλλο πρωί, όταν εκείνος πήγε για το καθημερινό του προσκύνημα, συμφώνησε να συνεχιστεί η διήγηση την επόμενη νύχτα. Το τέχνασμα αυτό κράτησε "χίλιες και μια νύχτες", μέχρις ότου ο Χαλίφης αγάπησε τη Σεχραζάτ, λησμόνησε την απειλή του και την παντρεύτηκε.

 

* Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη "Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις", Σμυρνιωτάκης Εκδοτική.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα