Μυθιστορήματα και ταινίες επιστημονικής φαντασίας ακόμη και με αποδεκτές παιδιά. Από τον Τάλω στη Μινωική Κρήτη, μέχρι το ρομπότ των τηλεοπτικών «Χαμένων στο Διάστημα» και τα έργα του Ισαάκ Ασίμοφ, από το «Ηλεκτρικό Πρόβατο» του Φίλπ Ντικ ή το «Μπλέιντ Ράνερ» στην κινηματογραφική εκδοχή του ή τη παιδική «Ρομποτούπολη», μέχρι τη καθημερινότητά μας σήμερα, αφού χωρίς τους υπολογιστές η οργάνωση του κόσμου μας θα είναι αδύνατη. Και ενώ κάποτε ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» αναφέρονταν μόνο σε βιβλία, πλέον ο κλάδος της πληροφορικής και η επιστήμη και η μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών έχουν ορίσει το πεδίο της ζωής μας, διευκολύνοντας την απίστευτα.
Όμως αν η εξέλιξη είναι στο μέλλον εις βάρος μας; Αν, όπως στην «Οδύσσεια του διαστήματος», το τεχνητό «μάτι» του κεντρικού υπολογιστή μας κατασκοπεύει ώσπου να μας εξολοθρεύσει με μοχθηρία; Αν τα λάπτοπ μας αρχίζουν να ανοιγοκλείνουν σα σαγόνια, τα έξυπνα κινητά μας γίνουν σπιούνοι, οι υπολογιστές φαρσέρ ή δικτάτορες και τα iPad βασανιστές; Μυθοπλασία λέτε; Νομίζετε!…
Για τη σοβαρή απειλή που διατρέχει η ανθρωπότητα από την τεχνητή νοημοσύνη, έκρουσε κώδωνα κινδύνου ο super star αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε συνέντευξη του στο BBC. «Η πλήρης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους» είπε, τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη, ένα ανεπτυγμένο κομπιούτερ ή ρομπότ, «θα έκανε κουμάντο και θα επανασχέδιαζε τον εαυτό του με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, που είναι περιορισμένοι από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να το ανταγωνιστούν και θα έπρεπε να αντικατασταθούν»!
Ας ελπίσουμε λοιπόν πως, πριν οι υπολογιστές ή τα ρομπότ ξεκινήσουν την εξολόθρευση μας, θα θυμηθούν τους τρεις νομούς του Ισαάκ Ασίμοφ που, δεν μπορεί, κάπου μέσα στις γνώσεις τους, θα ‘ναι και αυτοί…
1. Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον.
2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.
3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο.
ΑΜΗΝ να λες…