Κυκλοφόρησε το τεύχος Νοεμβρίου του NEWPOSTER

Κατεβάστε ΕΔΩ δωρεάν το NEWPOSTER

Αν το πει κάποιος στα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα και θαυμάζουν την αρχαία της κληρονομιά, θα μας περάσουν για τρελούς.

Η αναζήτηση θαμμένων μυστικών της αρχαιότητας δεν είναι υπόθεση του κράτους αλλά των αρχαιοκάπηλων.

Οι λιγοστοί υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού με το καταργημένο, πια, κονδύλι για ανασκαφές απλά ακολουθούν.

Οι λαθρανασκαφές δείχνουν το δρόμο.

Και τον δείχνουν καλά γιατί, όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, όλη η Ελλάδα σκάβει.

«Λαθρανασκαφές γίνονται παντού στη χώρα» λέει στο NP ο αρχαιολόγος Νίκος Πανουτσόπουλος από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού.

«Στην περιφέρεια υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που σκάβουν είτε για λίρες είτε για αρχαία είτε για μυστικούς θαμμένους θησαυρούς. Δεν είναι μύθος, είναι η πραγματικότητα. Είναι το πιο προσοδοφόρο “επάγγελμα”, αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοια αντικείμενα, που αγοράζονται πανάκριβα» συμπληρώνει.

Και μας ξαφνιάζει απαντώντας στην ερώτηση «πώς ξέρουν πού να σκάψουν;».

«Το υπουργείο Πολιτισμού, με το ελάχιστο προσωπικό και τα κομμένα κονδύλια, δεν έχει τη δυνατότητα για τέτοιες διαδικασίες. Έτσι, μένει ελεύθερο το πεδίο στους λαθρανασκαφείς, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τέτοια εμπειρία που μπορούν να “διαβάσουν” τη μορφολογία του εδάφους, τη βλάστηση, τα πετρώματα. Εμείς ακολουθούμε…»

Μία τέτοια λαθρανασκαφή ήταν και ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη.

Ο κ. Πανουτσόπουλος επιβεβαιώνει τη σύληση του χώρου «πάμπολλες φορές μέχρι σήμερα». Έτσι, είναι πολύ πιθανό αντικείμενα μέσα από το χώρο να βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε όλον τον πλανήτη – και να έχουν μοσχοπουληθεί.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν επιβεβαιώνεται για τα περιβόητα νομίσματα της δημοπρασίας του γερμανικού οίκου Gorny and Μosch.

«Είναι μεν μακεδονικά νομίσματα, όμως νομίσματα της Μακεδονικής Εποχής βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για να καταγγείλουμε ότι προέρχονται από την Αμφίπολη πρέπει να τα έχουμε δει να βγαίνουν από εκεί» λέει ο Νίκος Πανουτσόπουλος.