Κυκλοφόρησε το τεύχος Νοεμβρίου του NEWPOSTER

Κατεβάστε ΕΔΩ δωρεάν το NEWPOSTER

Αγαπούσε περισσότερο τις συσκευές ή τους ανθρώπους; Σκαρφιζόταν τεχνολογικές πατέντες για να προσφέρει άνεση και εξελιγμένες υπηρεσίες στο ανθρώπινο γένος ή για να χαραχτεί για πάντα το όνομά του πάνω στις μητρικές πλακέτες; Πώς γίνεται να ήταν τόσο οργανωτικός στη δουλειά του και την ίδια στιγμή τόσο χίπης στη ζωή του; Τον Steve Jobs δεν μπορείς να τον κλείσεις μέσα σε μία λέξη. Όσο και αν ο χαρακτηρισμός «ιδιοφυία» δείχνει να κουμπώνει απόλυτα στη ζωή και το έργο του…

Άτομα που τον έζησαν από κοντά -η οικογένειά του, λίγοι στενοί φίλοι και οι εργαζόμενοί του στην Apple- κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο μοναχικό, εκκεντρικό, συγκεντρωτικό, εμμονικό, διορατικό, περίεργο, απαιτητικό, παράξενο. Έναν ευαγγελιστή της ψηφιακής εποχής με αρκετές όμως, ιδιορρυθμίες. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τον άνθρωπο πίσω από τον δαιμόνιο επιχειρηματία. Τον Steve με τις αρετές, τα κουσούρια και τις απίθανες δικαιολογίες του!!!

– Η αγαπημένη του ατάκα ήταν «μένω αχόρταγος, κάνω την τρέλα μου». Ρίσκαρε συνεχώς, εφεύρισκε νέους τρόπους ζωής και ψυχαγωγίας, ήθελε να κλέβει τις εντυπώσεις….

– Μπορεί ο ίδιος να δημιούργησε και να διηύθυνε ολόκληρη Apple, εντούτοις, απαγόρευσε στα παιδιά του να περνούν χρόνο με τα iphone κινητά τους. Χαρακτήριζε μάλιστα τον εαυτό του «low-tech γονιό».

– Ειδικά στα πρώτα βήματα της καριέρας του λέγεται ότι οι συνάδελφοί του τον απέφευγαν λόγω έντονης δυσοσμίας. Το τεχνολογικό του έργο τον είχε απορροφήσει τόσο πολύ που περνούσε ολόκληρα μερόνυχτα στο γραφείο του.

– Κι αργότερα, όμως, όταν η Apple έγινε ολόκληρος τεχνολογικός κολοσσός, οι υπάλληλοι απέφευγαν να τον συναντήσουν στο ασανσέρ. Ο λόγος; Ο Steve Jobs τους έκανε σχεδόν πάντα την ερώτηση «τι project ετοιμάζετε τώρα;» και τους ζητούσε να του κάνουν μια μίνι παρουσίαση μέσα στον ανελκυστήρα.

– Συχνά μέσα στην εταιρεία του κυκλοφορούσε ξυπόλητος καθώς έτσι αισθανόταν περισσότερο άνετος και ευέλικτος.

– Μπορεί να θεωρούνταν ένας από τους πιο πλούσιος ανθρώπους του κόσμου, εντούτοις ο επίσημος ετήσιος μισθός του ως CEO της Apple ήταν μόλις ένα (1) δολάριο.

– Φορούσε σχεδόν πάντα μαύρο ζιβάγκο, τζιν παντελόνι Levi’s και αθλητικά παπούτσια μάρκας New Balance 991. Το ντύσιμό του ήθελε να είναι το σήμα κατατεθέν του.

– Συχνά απόρριπτε προτάσεις συνεργατών του, χωρίς καν να τις μελετήσει προηγουμένως.

– Ήθελε όλα τα εξαρτήματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή -ακόμη και τα πιο μικρά ή εκείνα που δεν φαίνονταν καθόλου- να είναι συναρμολογημένα με συγκεκριμένη σειρά. Γεγονός που μαρτυρά, αν μη τι άλλο, την εμμονή του με την τελειότητα.

– Για ένα διάστημα της ζωής του έμενε σ’ ένα σπίτι στο Πάο Άλτο το οποίο όμως, δεν επίπλωσε ποτέ.

Πίστευε στο βουδισμό, ήταν χορτοφάγος (τρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά με ψάρια και φρούτα), έκανε διαλογισμό και βελονισμό.

Όταν η πρώτη του σύντροφος έμεινε έγκυος -εκείνος ήταν μόλις 23 ετών- αρνήθηκε πως το παιδί που εκείνη κυοφορούσε ήταν δικό του, λέγοντάς της ως δικαιολογία «είμαι στείρος». Τελικά, απέκτησε μια κόρη την οποία και αναγνώρισε…