Τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς πολλές ανούσιες φανφάρες, μεγάλες ανακοινώσεις, υψηλές προσδοκίες, η Lily Allen έκανε ύστερα από 4 χρόνια την μουσική της επανεμφάνιση. Έδωσε στους fans της το καινούριο της single «Hard Out Here» και κατάφερε με αυτό να γίνει το θέμα συζήτησης όλων.

Κριτικές επί κριτικών για το νόημα των στίχων, το κρυμμένο μήνυμα του music video της Lily και η ίδια απλά να απολαμβάνει την αγάπη που λαμβάνει ξανά από τον κόσμο που είναι εκεί για να τη στηρίξει, να τη δικαιολογήσει, να τη θαυμάσει για τη σατυρική φύση της μουσικής της, την οποία την αποδεικνύει για ακόμα μία φορά.

Αυτό το τραγούδι είναι ο συνδυασμός του «Stupid Girls» της P!nk και του «Can’t Hold Us Down» της Christina Aguilera. Με πάνω από 5 εκατομμύρια views, οι στίχοι φτάνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, όπου πατιέται το κουμπί του play. «I won’t be bragging ’bout my cars or talking ’bout my chains, don’t need to shake my ass for you ’cause I’ve got a brain / You should probably lose some weight ‘cause we can’t see your bones / You should probably fix your face or you’ll end up on your own».

Η pop κουλτούρα περνάει κρίση και στα πλαίσια του ότι όλοι γίνονται ίδιοι σε ήχο και στυλ, η γυναικεία υπόσταση υποβαθμίζεται και εμπορευματοποιείται περισσότερο από ποτέ. Αυτά τα οποία έκραζε πριν λίγο καιρό (με κάποια υπερβολή ίσως) η Sinead O’Conor. Η Lily όμως πιάνει με τον πιο γνήσιο και αυθεντικό, straight forward τρόπο αυτό το θέμα, λέγοντας ακριβώς όσα θέλει να πει και δείχνοντας ότι ακόμα η μουσική βιομηχανία είναι ανδροκρατούμενη και εάν στο χώρο της showbiz δεν κρατήσεις το στόμα σου κλειστό και τυχαίνει να είσαι γυναίκα, θα υποστείς τις συνέπειες σε όλο τους το μεγαλείο, κάτι το οποίο βρίσκει εφαρμογή και σε μεγαλύτερο εύρος της απλής καθημερινότητας, αρκεί μία γρήγορη ματιά γύρω μας.

«Inequality promises that it’s here to stay / Always trust the injustice ’cause it’s not going away«

Η λέξη «bitch» χρησιμοποιείται για όλα τα θηλυκά εκεί έξω, αλλά αυτή τη φορά με τον πιο φεμινιστικό τρόπο. Άφθονο twerking στο βίντεο και όλα τα κλισέ της σημερινής εποχής, ακόμα και το auto-tune της φωνής ή η ποζεριά της νέας γενιάς. Άμεση σπόντα στο ναρκισσισμό του Robin Thicke, αφού η Lily εμφανίζεται μπροστά από τεράστια μπαλόνια με το μήνυμα «Lily Allen has a baggy pussy» σε μία αντίστροφη version του Blurred Lines, όπου ο Thicke είχε τα γκομενάκια και το «Robin Thicke has a big dick».

Σατυρική κριτική της σημερινής μουσικής σκηνής χρησιμοποιώντας τα ίδια της τα στοιχεία. Αυτή είναι η ευφυΐα του comeback της Lily Allen σε ένα απόλυτα pop άκουσμα. Ποτέ δε ζούσε σε ροζ συννεφάκι, ποτέ δεν κράτησε low profile, ποτέ δε δίστασε να εκφράσει τα κακώς κείμενα. Ας θυμηθούμε μόνο τους στίχους του The Fear: «And I’ll take my clothes off and it will be shameless / ‘Cause everyone knows that’s how you get famous».

Κι αν μερικοί βρέθηκαν να πουν κακό λόγο, να βρουν ακόμα και ρατσιστικό περιεχόμενο στο βίντεο επειδή απλά οι χορεύτριες είναι μαύρου χρώματος, η δυναμική των στίχων της Lily έχει φανεί και στο παρελθόν, αποδεικνύοντας πόσο εμφανής είναι η υποστήριξή της στο γυναικείο φύλο.

«It’s sad but it’s true how society says her life is already over / There’s nothing to do and there’s nothing to say / ‘Til the man of her dreams comes along»

Δες το βίντεο, κράτα τα δύο-τρία στοιχεία που σου είπα και μείνε στο ζουμί των στίχων που συνοψίζεται στους εξής:

«Sometimes it’s hard to find the words to say, I’ll go ahead and say them anyway / Forget your balls and grow a pair of tits / It’s hard, it’s hard, it’s hard out here for a bitch / It’s hard, for a bitch».