Συνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδιστής, εραστής της μελωδίας, αποθεώνει τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, “πατέρας” του progressive rock, όχι  για  την  ελληνική μουσική σκηνή, αλλά για την παγκόσμια. “Γεννάει” μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα τους ιστορικούς “Τερμίτες”. Στα 13 του χρόνια συνθέτει. Ο δίσκος “Αρμαγεδών” κατάφερε να κάνει τις λιγότερες πωλήσεις στην Ελλάδα. Γελώντας μου αποκαλύπτει ότι πρέπει να είχαν πουληθεί συνολικά 6 δίσκοι! “Εμείς θέλαμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο τότε, με την διαφορά ότι κανένας δεν μας καταλάβαινε. Οι δίσκοι που είχαν πουληθεί, τους είχαν αγοράσει τρεις συγγενείς μας, η μάνα μου και ο περιπτεράς της γειτονιάς μου.”

Ο δίσκος “Αρμαγεδών” είχε  αρχίσει το μουσικό ταξίδι του στον κόσμο. Κάποια στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας τους αναζητά, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι είχε επιλεγεί για την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων! Το ιστορικό αυτό έργο έχει λάβει παγκοσμίως τις πιο αποθεωτικές κριτικές. Σήμερα ο Αντώνης Μιτζέλος κάθεται απέναντί μου, έχοντας ήδη «σαρώσει» τα βραβεία για την μουσική της ταινίας “Κοινός παρανομαστής”. Ο “Χρόνος νικά”, κομμάτι που το ερμηνεύει η Μελίνα Ασλανίδου, έχει βραβευθεί σε όλα τα φεστιβάλ του εξωτερικού. Στο Λονδίνο κέρδισε τον “Χρυσό Πήγασο” ενώ ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης πήρε το πρώτο βραβείο αντρικού ρόλου. Στην Ελλάδα η ταινία θα προβληθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Κύριο εχθρό της πνευματικής ανάπτυξης ο Μιτζέλος θεωρεί το κράτος και, όπως μου εξηγεί, οι Έλληνες βρίσκονται στο σημείο που βρίσκονται γιατί δεν ήθελαν όσοι κυβέρνησαν ν’ αναπτύξουν εθνική σκέψη. Εκεί χάσαμε το παιχνίδι.

Ξέρει ότι τα πάντα ελέγχονται και όλοι μας ελέγχουν. Εργαλεία ελέγχου τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και μου εξηγεί τον ρόλο των ψηφιακών ναρκωτικών που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου και είναι θανατηφόρα. Με σοκάρει και του το δείχνω. “Ζούμε στο έτος 33, αυτό ζούμε σήμερα…”. Θα δείτε βλέποντας την συνέντευξή του, τι εννοεί. Τον ρωτάω από ποιους περιμένει την εξέγερση. “Από εκείνους που τους έχουν κόψει το ρεύμα”… Με μαγεύει όταν μου εξηγεί ποια νότα στην οκτάβα δηλώνει την επανάσταση και γιατί.

Προσπαθώ να παρακολουθήσω τη φωτισμένη σκέψη, μια σκέψη που μόνο εκείνοι που λατρεύουν τις μούσες μπορούν να διαθέτουν, όσο και αν επιμένει ότι η “τέχνη σε διαλέγει, δεν την διαλέγεις”… Και ανακαλύπτω μαζί του ξανά τον Αριστοτέλη: “Ο Αριστοτέλης, Νανά, πρότεινε όταν μπαίνεις μέσα σε μια ταβέρνα να μην ρωτάς ‘τι έχετε να φάω’, αλλά να λες, ‘εγώ θέλω να φάω αυτό’. Και επειδή εξαιτίας της Αμφίπολης η ζωή του Μέγα Αλέξανδρου επανέρχεται στο προσκήνιο της ανθρωπότητας θυμίζω για όσους το ξεχνούν ότι ο Αριστοτέλης ήταν ο δάσκαλος του Αλέξανδρου, ήταν εκείνος που τον έμαθε πώς να κατακτήσει τον κόσμο. Στην ερώτηση λοιπόν του μαθητή Αλέξανδρου για το αν πρέπει να έχει μαζί του την τύχη, ο δάσκαλος απάντησε: “Τύχη Αλέξανδρε είναι όταν η ευκαιρία συναντάει την προσπάθεια”.

Κυρίες και κύριοι, ο Αντώνης Μιτζέλος.