Διαβάζεις:
Χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης Έμπολα στην Ελλάδα
Χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης Έμπολα στην Ελλάδα

Χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης Έμπολα στην Ελλάδα

Μικρότερος συγκριτικά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης Έμπολα στην Ελλάδα

Μικρότερος συγκριτικά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Χαμηλός παραμένει ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα και μάλιστα είναι χαμηλότερος από ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης γιατί δεν υπάρχουν πτήσεις από και προς τις πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατρός επείγουσας παιδιατρικής και επιστημονική συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγορίτσα Μπάκα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, αντιθέτως χρειάζεται ενημέρωση και επικαιροποίηση των οδηγιών για την προστασία.

"Αυτή τη στιγμή γίνονται λίγες έρευνες για θεραπεία της νόσου με αντιικά καθώς και δυο έρευνες για τη δημιουργία εμβολίων που βρίσκονται ακόμη στην πρώτη φάση των κλινικών μελετών . Οι έρευνες αυτές γίνονται από εταιρείες που εδρεύουν στον Καναδά και στο Βέλγιο", τόνισε η κ. Μπάκα. 

Στην κλινική εικόνα της νόσου αναφέρεται η ιατρός βιοπαθολόγος - καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Άννα Παπά, τονίζοντας ότι ξεκινά ήπια, σαν εμπύρετο νόσημα, ανεβαίνει απότομα ο πυρετός και συνοδεύεται από εμετό, διάρροια, αιμορραγικά συμπτώματα, εξάνθημα και μελανιές στο δέρμα.

 "Σήμερα, η θνητότητα ποικίλει από 50 έως 80%. Η διάγνωση γίνεται με μοριακές μεθόδους. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ούτε και εμβόλιο και γι' αυτό ακολουθείται η συντηρητική αντιμετώπιση. Επίσης έχει δοκιμαστεί η θεραπεία με αντισώματα ατόμων που έχουν νοσήσει και θεραπεύτηκαν. Σε ερευνητικό επίπεδο βρίσκονται μελέτες για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Για τη δημιουργία εμβολίου χρειάζονται πολλές κλινικές μελέτες και δεν υπάρχει κάτι που να έχει εγκριθεί. Οι κλινικές μελέτες, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αποσκοπούν να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμη" προσθέτει η κ. Παπά.

Η κυρία Μπάκα θα μιλήσει απόψε σε εκδήλωση με θέμα "Ebola: Επιδημία ή παγκόσμια απειλή;", την οποία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των ιδιωτών γιατρών.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα