Εάν πας σε bar που ξέρεις ότι το Manhattan Cocktail που κάνει είναι αξιόλογο, δύσκολα θα παραγγείλεις άλλο ποτό. Η ιστορία έρχεται από παλιά, από το 1870 συγκεκριμένα και φτάνει μέχρι σήμερα. Όχι σαν μια old fashion επιλογή, αλλά σαν μια επιλογή με έντονο παρόν.

Τα βασικά του υλικά, είναι whisky (Bourbon ή Canadian), κόκκινο γλυκό βερμούτ, ανγκοστούρα και κερασάκι μαρασκίνο για γαρνίρισμα. Βέβαια, οι παραλλαγές που ισχύουν ανά τον κόσμο είναι πάρα πολλές. Κάποιοι χρησιμοποιούν μέχρι και Ιαπωνικό Whisky (Suntory) ή αντί για ανγκοστούρα χρησιμοποιούν Fernet Branca και άλλα πικρά ποτά και σιρόπια.

Το ιστορικό της δημιουργίας του έχει πολλές εκδοχές. Μια πιασάρικη, σε σενάριο, εκδοχή μας παέι πίσω στο 1870 στο Manhattan Club της Νέας Υόρκης. Αφορά κάποιον Dr. Iain Marshall, που θεωρείται ότι εμπνεύστηκε την συνταγή με αιτία κάποιο επίσημο δείπνο που έγινε προς τιμήν της Lady Randolph Churchill, μητέρας του Winston Churchill.

Στο Λονδίνο το cocktail αυτό χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και για αυτό έγινε «έρευνα» σχετικά με τα μέρη εκείνα όπου μπορείς να πιεις ένα αξιόλογο Manhattan. Το αποτέλεσμα της έρευνας κατέδειξε πέντε bars:

 

1. Το American bar στο Savoy hotel

Διάσημος και κλασσικός χώρος για να πιεις cocktail. Εδώ το Manhattan cocktail να είστε  βέβαιοι ότι θα το παρασκευάσουν με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο. Η τιμή που θα σας κοστίσει είναι 16 £, αλλά να είστε βέβαιοι ότι το αξίζει απόλυτα.

2. Το Nola bar

Είναι ένα από τα καλύτερα μαγαζιά που προσφέρουν ποτά στο Λονδίνο. Είναι μια παλιά, γνωστή pub στο Shoreditch που προσφέρει εκτός των άλλων πολλά προϊόντα από την Νέα Ορλεάνη. Φυσικά χρησιμοποιεί Bourbon για το Manhattan cocktail. Είναι ένα μαγαζί που ξεχειλίζει από τζαζ, καπνό πούρου, αμερικάνικο ουίσκι και ξενύχτηδες. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να «αράξεις» και να πιεις ένα αξιοπρεπές  Manhattan.

3. Το  Mizuwari

Ένα bar με Ιαπωνικά ουίσκι στην καρδιά του Σόχο. Το Manhattan εδώ σερβίρετε με μινιμαλιστική γοητεία χρησιμοποιώντας Suntory Whisky, που φυσικά είναι ιαπωνικό.

4. Το Nightjar

Ένα στέκι που βρίσκεται στην Old Street Roundabout και έχει γίνει η αιτία τα Σαββατοκύριακα να δημιουργούνται γιγαντιαίες ουρές από κόσμο. Εδώ είναι ο χώρος που θα πιεις το καλύτερο Bijou. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα Manhattan σερβιρισμένο σε ποτήρι του sherry.

5. Το White Lyan’

Ο Ryan Cheti, ιδιοκτήτης του White Lyan’s bar κάνει εξαιρετικό Manhattan cocktail. Χρησιμοποιεί Bourbon παλαίωσης, Bitter, κόκκινο Vermouth και κερήθρα από μελίσσι. Η τελευταία επιτείνει τα αρώματα και την επίγευση. Μαζί με τον συνέταιρό του παρασκευάζει και cocktail, όχι μόνο Manhattan αλλά και άλλα, εμφιαλωμένα, έτοιμα για άμεση χρήση χωρίς να προσθέσεις τίποτα. Ούτε καν πάγο, όπως συστήνει.