Φλεγόμενοι σταυροί έξω από σπίτια αφροαμερικανών! Καμένες περιουσίες! Ξυλοδαρμοί και κάποτε φόνοι! Βία, εκφοβισμός, ανθρώπινη κακία! Εχθροί όλοι «οι άλλοι» με ένα ακαθόριστο, αυθαίρετο, αλλά αγελοποιημένο «εμείς»! Μέσα στα σκοτάδια, στις αφώτιστες νύχτες, οι λευκές μορφές με τα μυτερά καπέλα και τις μαύρες τρύπες για μάτια, εμφανίζονται σαν φαντάσματα. Κου Κλουξ Κλαν! Το κακό το ίδιο, μανιάζει στην Αμερικανική ύπαιθρο, τα βράδια…

Οι αφροαμερικάνοι, οι εβραίοι, οι λατίνοι, οι νοτιοευρωπαίοι, οι ομοφυλόφιλοι, είναι εχθροί. Ανατριχιαστικό μίσος εξαπολύεται από τον 18ο αιώνα στη Νέα Ήπειρο, την φτιαγμένη από απελπισία και θλίψη. Και ξαφνικά, τώρα το 2014 μια είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου σαν κακότεχνο ανέκδοτο, σαν φάρσα! Η ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν εμφανίζεται έτοιμη να δεχτεί μαύρους, ομοφυλόφιλους και Εβραίους, μετονομαζόμενη μάλιστα σε New Klan, Νέα Κλαν!

Η International Business Times ανέφερε πως η οργάνωση θα δέχεται ακόμη και ισπανόφωνους. Όπως ανακοίνωσε ο νέος ηγέτης της ΚΚΚ John Abarr, συναντήθηκε με μεγάλες οργανώσεις κοινωνικών και φυλετικών δικαιωμάτων και πως οι Αφροαμερικανοί δηλώνουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην οργάνωση. Η αλήθεια πίσω απ αυτή την έκρηξη γλυκύτητας είναι πως ο  Abarr επιθυμεί να είναι υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς. Για να συμπληρωθεί το παράλογο, ο Abarr δηλώνει πρόθυμος να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, να επιτρέψει τις εκτρώσεις και να καταργήσει τη θανατική ποινή! Ούτε ιεραπόστολοι να ‘ταν! Ούτε εξορκισμό να τους έκαναν! Ο πλανήτης ολόκληρος και φυσικά οι Αμερικανοί που γνωρίζουν το βουβό μίσος και την φρικαλεότητα που έχει επιδιώξει η οργάνωση καχύποπτα, δεν παραπείθονται για τις προθέσεις της ΚΚΚ, ενώ ακτιβιστές για τα ανθρωπινά δικαιώματα χαρακτηρίζουν την δημοσιοποίηση των καλών προθέσεων της Κλαν, ως «φάρσα». Από την άλλη και τα επιφανή μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης είναι οργισμένα με τον Abarr, θεωρώντας πως όλα αυτά είναι κόντρα στην ίδια την ύπαρξη της Κλαν και στόχο έχουν μόνο την προώθηση της σταδιοδρομία του.  Η ιστορία μάλιστα της οργάνωσης και το ειδολογικό μόρφωμα της Λευκής Υπεροχής δεν προϊδεάζει για καμία βελτίωση της…


Η ιστορία της ΚΚΚ και το μίσος…

Δεκέμβριος του 1865. Λίγο πριν το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου. Οι Νότιοι έβλεπαν τον πόλεμο να χάνεται, τον κόσμο τους, όπως τον ήξεραν, να χάνεται και την ήττα να έρχεται ως ντροπή να θρονιαστεί στις επόμενες γενιές τους. Πουλάνσκι, Τενεσσί! Άγρια γη, σκληροί άνθρωποι, φτώχεια και σε λίγο μεγάλη πείνα. Έξι πρώην διακεκριμένοι στρατιωτικοί, νεαροί άνδρες ακόμη, μορφωμένοι και απόφοιτοι πανεπιστήμιων, οργανώνουν μια κοινωνική λέσχη. Την ονομάζουν σύμφωνα με την φοιτητική συνήθεια των ελληνικών αρχικών στις αδελφότητες των Κολεγίων, Κου Κλουξ -από την δική τους εκδοχή για την ελληνική λέξη «κύκλος»– και το Clan που στα αγγλικά σημαίνει φυλή. Είναι αυτοί οι έξι νέοι, που διάλεξαν και πρωτοφόρεσαν την επίσημη ενδυμασία με τη μάσκα, το λευκό χιτώνα και το ψηλό κωνικό καπέλο. Έτσι μες στις νύχτες, θα εμφανίζονταν ως φαντάσματα – τιμωροί και θα τρομοκρατούσαν τους ανυποψίαστους μαύρους σκλάβους.
 
Ο πόλεμος έχει πια χαθεί. Ο αμερικανικός Νότος βυθίζεται στη φτώχεια, με ένα νόμισμα χωρίς αξία, χαμένη περηφάνια, οικονομικά κοσμογονικές αλλαγές. Οι πρώην σκλάβοι είτε φεύγουν από τις φυτείες, είτε απαιτούν να πληρωθούν για τις εργασίες τους. Οι πλούσιοι κτηματίες, οι έμποροι και μεσάζοντες απειλούνται με οικονομική καταστροφή. Το φάσμα της φτώχειας εξαπολύει μυθεύματα για αποδιοπομπαίους τράγους ετοίμους προς θυσία… Λυγάνε πως η κατάργηση της δουλείας θα οδηγούσε στην κυριαρχία των μαύρων και πως θα έσφαζαν τους λευκούς όλους, ενώ οι μεικτοί γάμοι που θα συνέβαιναν θα οδηγούσαν σε παρακμή στη λευκή φυλή. Ο νόμος του Λιντς τέθηκε σε καθημερινή επιβολή…

Ο φοβισμένος, ατιμασμένος, ηττημένος Νότος αγκαλιάζει με μεγάλη προθυμία την «Αόρατη Λευκή Αυτοκρατορία». Η Κλαν τρομοκρατεί και σύντομα γίνεται μια εκφοβιστική οργάνωση, με μέλη πρώην αξιωματικούς του Εμφυλίου, εκδότες, παρηκμασμένους κτηματίες, δικαστικούς, δημάρχους, σερίφηδες αλλά και άγριους εγκληματίες.


Η Κου Κλουξ Κλαν έχει γίνει πια μια σκληροπυρηνική τρομακτική οργάνωση. Δολοφονεί έγχρωμους ηγέτες, πολιτικούς και θρησκευτικούς. Υπολογίζεται πως σκότωσε αλλά και ακρωτηρίασε, κακοποίησε και βύθισε στην τρομοκρατία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Όποιος ξεχώριζε απ’ την Ιβεροαμερικανική κοινότητα ήταν στόχος, ακόμα και γυναίκες και παιδιά και ηλικιωμένοι. Η διαπόμπευση, η βαναυσότητα, η αγριότητα, η τρομοκρατία τους είχε γίνει μεθοδική τακτική και πρακτική. Το 1867, η Κου Κλουξ Κλαν είχε δικό της στρατό και οπλισμό!

Είχε οργάνωση, έναν αρχηγό φυσικά, δικά της οικονομικά, ιεραρχία, καταστατικό και τις αρχές να κάνουν πλάτες και τα στραβά μάτια!
Θρασύδειλοι, μασκαρεμένοι και κρυμμένοι πίσω απ την ανωνυμία τους, μίζεροι κακομοίρηδες που αυτοαποκαλούνται «λευκοί Ιππότες», κινούνταν ανά δεκάδες και έφταναν ακόμα και 100 να τα βάζουν μια οικογένεια έγχρωμων μέσα στην νύχτα, καίγοντας σπίτια, σκοτώνοντας τον άνδρα και χτυπώντας την μάνα και τα βρέφη της!


 

Όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, στόχος γίνεται και κάθε ιδεολόγος, προοδευτικός, δίκαιος ή ψύχραιμος λευκός που πίστευε στην κατάργηση της δουλείας. Δάσκαλοι, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, ιερείς που αντιστέκονταν, συχνά κρεμόντουσαν απ’ τα δέντρα και οι αγχόνες έμεναν εκεί για να τρομοκρατούν τους περαστικούς. Όταν οι έγχρωμοι απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, η πολεμική της Κλαν έγινε ακόμα πιο παθιασμένη. Ο κίνδυνος πια της ένοπλης, τρομοκρατικής οργάνωσης ενόχλησε την κεντρική εξουσία των ΗΠΑ. Η αναχαίτιση της άρχισε απ’ το Άρκανσο, πατρίδα κάνα αιώνα αργότερα του πρόεδρου Κλίντον. Ο κυβερνήτης που εκλέχθηκε τότε, εφάρμοσε στρατιωτικό νόμο, αφόπλισε τα μέλη και διέλυσε όλες τις τοπικές οργανώσεις. Η αρχή του τέλους της παντοδύναμης Κου Κλουξ Κλαν ήταν γεγονός…

Δεκαετία του 1920. Η μεγάλη ύφεση του 1929 προετοιμάζεται και η φτώχεια δημιουργεί μια δεύτερη περίοδο της Κου Κλουξ Κλαν, που ψάχνει πάλι φταίχτες-θύματα. Οι στόχοι διευρύνονται. Ρωμαιοκαθολικοί, Εβραίοι, γενικώς όσοι δεν γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, πάντα οι Αφροαμερικανοί, οι διαζευγμένοι γιατί δεν ήταν «ηθικοί» και οι λαθρέμποροι που έσπαγαν την θεϊκά επιβαλλόμενη ποτοαπαγόρευση. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΚΚΚ φτάνει τα 4.000.000 μέλη! Στη δεκαετία του 1930 και με την αμερικανική οικονομία να σηκώνει πάλι κεφάλι, οι αρχηγοί και οι αρχηγίσκοι της οργάνωσης αρχίζουν πόλεμο. Όλοι θέλουν την απόλυτη εξουσία. Η οργάνωση τους φθείρεται. Νέα μέλη δεν υπάρχουν. Είναι όλοι απασχολημένοι να ελπίζουν σε έναν νέο κόσμο και να αισιοδοξούν για ειρήνη. Η Κλαν εξαφανίζεται στην δεκαετία του ’40.

Σαν Λερναία Ύδρα, το αποτρόπαιο κεφάλι της φυτρώνει ξανά, στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Μικρές ομάδες ανθρώπων, στην ύπαιθρο, που ένιωθαν απειλή με το Κίνημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συγκλόνιζαν την Αμερική, υιοθέτησαν την ονομασία της Κου Κλουξ Κλαν και εξαπέλυσαν και πάλι μίσος για όλους.

Σήμερα στόχος είναι οι μουσουλμάνοι αλλά και οι ομοφυλόφιλοι καθώς και όλοι όσοι υποστηρίζουν το δικαίωμα στο γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλλου και όλων των νέων μεταναστών στην αμερικανική τους γη. Τώρα ο λύκος φοράει προβιά, αλλά πάντα ο βρυχηθμός τις νύχτες θα τον προδίδει… Και πίσω του θα καίγονται σταυροί…