Χτες το βράδυ όταν η Γιουβέντους κέρδισε στο 20ο λεπτό το φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού κοίταξα αμέσως τον Αντώνη -κολλητός μου φίλος που ήρθε να δούμε μαζί το παιχνίδι- και το βλέμμα του τα έλεγε όλα. Τα «ωχ» που ακούστηκαν από διάφορα μέρη του καφέ στο Κεφαλάρι, είχαν να κάνουν με ένα και μόνο άνθρωπο. Τον Andrea Pirlo γνωστό και ως «Il professore» -«ο καθηγητής» στα ελληνικά- έναν από τους καλύτερους μέσους στον κόσμο και τον άνθρωπο που όταν είναι σε φόρμα ρυθμίζει με μαεστρία την επίθεση της vecchia signora.    

Ένα λεπτό αργότερα μας απέδειξε το γιατί, όταν με μια ασύλληπτη όσο και αριστοτεχνική εκτέλεση έστειλε την μπάλα στο δεξί παραθυράκι του πολύ καλού και χτες Ρομπέρτο, που τινάχθηκε στον Θεό, αλλά…
 

https://www.youtube.com/watch?v=46an6zfRbro

Στα 36 του πλέον χρόνια ο Pirlo εξακολουθεί να «μιλάει» στην μπάλα σαν να είναι η απόλυτη ερωμένη. Με μπαλιές τριάντα μέτρων που καταλήγουν με ακρίβεια μοιρογνωμόνιου στα πόδια των συμπαικτών του και σέντρες που είναι μισό γκολ, εκπροσωπεί μια σχολή ιδιοφυών ποδοσφαιριστών, που δεν στηρίχτηκαν ποτέ στην ταχύτητά τους.

Στηρίχτηκαν στο μυαλό τους και στο γεγονός ότι «μιλάνε» κυριολεκτικά στην μπάλα. Kι ένας τέτοιος φαντάζει ήδη ο 20χρονος Paul Pogba, ο Γάλλος αλήτης που καθάρισε -τρόπος του λέγειν αφού οι Ιταλοί καρδιοχτύπησαν από τον Ολυμπιακό μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι- το ματς με το γκολ που πέτυχε.

Υποθέτω ότι ο Sir Alex Ferguson μάλλον είχε αρχίσει να τα χάνει, όταν έκρινε ότι ο πιτσιρικάς με την εκρηκτική ταχύτητα δεν έκανε για την Manchester United και τον άφησε ελεύθερο. Η Juve τον τσίμπησε αμέσως και από πέρυσι άρχισε να αποδεικνύει ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, ένας νέος Yaya Toure που χρειάζεται απλά να ωριμάσει ποδοσφαιρικά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κι αυτός όμως, όπως και οι υπόλοιποι συμπαίχτες του «καρδιοχτύπησαν» μέχρι να ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, σε ένα ματς, όπου ο Ολυμπιακός απέδειξε για άλλη μια φορά, ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια πολύ μεγάλους αντιπάλους.

Όπως ακριβώς κοίταξε ο Pirlo το τείχος που είχε στηθεί, πριν εκτελέσει το φάουλ-πέναλτι με αυτή την μοναδική ικανότητα που τον διακρίνει…