Ήταν Ιούλιος του 2014 όταν ανέβηκε στη σκηνή του Ηρωδείου και τραγούδησε Μελίνα. Μελωδίες συγκίνηση, χειροκρότημα, βαθιά υπόκλιση. Τα είχε καταφέρει. Κοινή επιθυμία όλων, σχεδόν απαίτηση, αυτή η βραδιά να επαναληφθεί. Έτσι λοιπόν, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται να συναντήσει ξανά τη Μελίνα Μερκούρη στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Να με θυμάσαι και να μ΄ αγαπάς…»



– «Η Ελεωνόρα τραγουδά Μελίνα»: Φοβήθηκες τη σύγκριση;

Η Μελίνα είναι ένα σύμβολο, ένα πολύ σπουδαίο πρόσωπο της καρδιάς μας και της χώρας μας. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή, φοβήθηκα. Μετά όμως, μπήκαμε όλοι μαζί στη διαδικασία να δοκιμαστούμε για πρώτη φορά σε κάτι άλλο. Ήταν τέτοιος ο οργασμός δημιουργικότητάς μας, που σιγά σιγά όλα τα άγχη άρχισαν να μπαίνουν στην άκρη και να βάζουμε στην παράσταση κομμάτια από την ψυχή μας. Πιστεύω γενικά ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα. Ως εκ τούτου, δεν μου αρέσει η έννοια της σύγκρισης στη ζωή. Στοιχεία ανθρώπων που έχουν αφήσει ιστορία έχουμε όλοι μέσα μας. Δυναμισμό, λάμψη, ρίσκο…


– Ποιο στοιχείο της Μελίνας θαυμάζεις;

Το πάθος της… Όλη της η ζωή ήταν κυριευμένη από αυτό το αίσθημα. Ήταν μία γυναίκα που κατάφερνε πάντα να πετυχαίνει ό, τι ήθελε. Αυτό το πάθος της ήταν που προσπαθώ να δανειστώ και να θυμάμαι.


– Προσπάθησες πολύ για να κατακτήσεις όσα έχεις σήμερα;

Με ευνόησαν οι συγκυρίες και οι καταστάσεις. Γεννήθηκα σε μια εποχή που με δέχτηκε. Θα μπορούσαν πριν κάποια χρόνια να ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα για ΄μενα. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος που έχω δουλέψει πολύ σκληρά και διεκδίκησα έντονα ό,τι έχει συμβεί στη ζωή μου. Θα ήθελα βέβαια, κάποιες φορές να μου έρχονται πιο εύκολα τα πράγματα. Να προκαλώ περισσότερο την τύχη μου αν θέλεις και να μην χρειάζεται να δουλεύω με τόσο πολύ κόπο.

 


– Ένιωσες να σε πνίγει η αγάπη του κόσμου;

Ούτε ένα δευτερόλεπτο. Είμαι άνθρωπος που αναζητάω την αγάπη. Έχω επιλέξει ένα επάγγελμα και έναν τρόπο ζωής που θα έλεγα με κάποια υπερβολή ενδεχομένως, ότι είναι καθοριστική η αγάπη του κόσμου. Αισθάνομαι πολύ τυχερή γι΄ αυτό που μου συμβαίνει και προσπαθώ να το εισπράξω όσο περισσότερο μπορώ και για όσο περισσότερο κρατήσει.


– Φοβάσαι ότι μπορεί να τελειώσει; Για ποιον λόγο αλήθεια, θα εγκατέλειπες το τραγούδι;

Φοβάμαι ότι αργότερα ίσως να μην είμαι καλή σε αυτό που κάνω. Να μην μπορώ πια να τραγουδήσω, όπως θα ήθελα. Δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή και τι ανάγκες ξεπηδούν. Το λέω πολλές φορές στον εαυτό μου: «αν κάποια στιγμή δεν μπορείς να ακολουθήσεις είτε σωματικά και ψυχικά είτε φωνητικά το τραγούδι, να το αφήσεις». Ελπίζω μόνο, να έχω βρει κάτι άλλο να το αντικαταστήσω.


– Κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια; Βάζεις στόχους;

Δεν έχω βάλει από τώρα έναν προγραμματισμό για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέσα από τις εμπειρίες και τις καταστάσεις, αρχίζουν να φτιάχνονται οι μικροί μου στόχοι. Συνέχεια προκύπτουν από κάτι που έχω αισθανθεί, έχω βιώσει και με κάνει να θέλω να πάω ένα βήμα παρακάτω. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα κάνει ένα πλάνο δεκαετίας, ας πούμε. Ειδικά στα επαγγελματικά μου που είναι μη προβλέψιμα. Αυτή η δουλειά είναι γεμάτη ανατροπές και ανασφάλειες.

– Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες ιδανικά να συνεργαστείς;

Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχω θαυμάσει πάρα πολύ. Με έχουν επηρεάσει, έχουν αλλάξει την αισθητική μου και με έχουν καθορίσει, ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Η Βίκυ Μοσχολιού, η Χαρούλα Αλεξίου, η Καίτη Γκρέυ, η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Είναι αμέτρητες οι Ελληνίδες που με έχουν επηρεάσει και τις ευγνωμονώ πραγματικά. Είτε το γνωρίζουν είτε όχι, εγώ έχω αλλάξει πάρα πολύ οπτική για τα πράγματα μέσα από την ερμηνεία τους και μέσα από όλη αυτή την πλούσια παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει στην ελληνική μουσική… Παρότι έχω συνεργαστεί μόνο με άνδρες, θα έλεγα ότι είμαι καλυμμένη από τις συνεργασίες μου. Δεν μου έχει μείνει δηλαδή κάποιο απωθημένο.


*** Κυκλοφορεί από τη MINOS – EMI ο νέος διπλός δίσκος της Ελεωνόρας Ζουγανέλη με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ΄αγαπάς – Τα τραγούδια της Μελίνας». Πρόκεται για τη ζωντανή ηχογράφηση από την εμφάνισή της στο θέατρο Ηρώδου Αττικού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ NEWPOST.GR