Τα πράγματα γύρω από την εφεξής πορεία του Ολυμπιακού στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου, είναι απλά και σύνθετα ταυτόχρονα. Απλά γιατί, βάση της κατάστασης στον όμιλό του (και με δεδομένο ότι ο στόχος είναι η πρόκριση στην επόμενη φάσηκι όχι απλώς η τρίτη θέση), η ομάδα είναι υποχρεωμένη να πάρει έναν (τουλάχιστον) βαθμό. Και σύνθετα, γιατί ο βαθμός αυτός θα πρέπει να αποσπαστεί είτε μέσα στην έδρα της Γιουβέντους, είτε από την αντίστοιχη της Ατλέτικο Μαδρίτης την επόμενη αγωνιστική. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή είναι η κατάσταση για τον Ολυμπιακό, που έχει συνηθίσει να… κολυμπάει στα -ούτως ή άλλως- βαθιά νερά του Champions League.

Επιστροφή, λοιπόν, για τους Πειραιώτες στα γνώριμα λημέρια του Τορίνο. Εκεί όπου σύμφωνα με τον Ολυμπιακό μύθο, οι οπαδοί του ΟΣΦΠ έχουν αφήσει “ένα κόκκινο πανό για να τους θυμίζει το 90ό λεπτό“. Τότε δηλαδή που στο μακρινό 1999 και με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Νινιάδη ο Ολυμπιακός είχε μειώσει σε 2-1 και άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Μια καταραμένη ρεβάνς που ο Αντόνιο Κόντε δεν άφησε να έρθει ποτέ. Λίγους μήνες αργότερα, ακολούθησε μια άτυπη ρεβάνς στο πλαίσιο της φάσης των 16 του Κυπέλλου UEFA με διπλό επί της Μεγάλης Κυρίας μέσα στο Παλέρμο (1-2), ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την εφιαλτική βραδιά του 7-0, εκείνο τον Δεκέμβριο του 2003. Μια νύχτα που έχει καταγραφεί ως η πλέον ντροπιαστική στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου.
 

https://www.youtube.com/watch?v=CzPyOMYa9KU
 

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο Ολυμπιακός ύψωσε το ανάστημά του ευρωπαϊκά και στις τελευταίες του επισκέψεις στην Ιταλία δείχνει να έχει πάρει τον αέρα των Ιταλών (βλέπε ισοπαλία επί της Ρόμα το 2006 και νίκη επί της Λάτσιο την επόμενη χρονιά). Λίγες ώρες έμειναν για να δούμε αν θα συνεχιστεί η μίνι αυτή θετική παράδοση.

Όπως και να έχει, οι 2500 έλληνες που θα βρεθούν σήμερα στο Juventus Stadium, που χτίστηκε πάνω στο γκρεμισμένο Ντελέ Άλπι,  θα δουν την ομάδα του Μίτσελ να τα βάζει με τη Μεγάλη Κυρία προκειμένου να τη ρίξει όχι στο κρεβάτι, αλλά στο καναβάτσο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως σκοπεύει να παρατάξει την ίδια εντεκάδα με την αντίστοιχη που παρέταξε στο νικηφόρο 1-0 του Γεώργιος Καραϊσκάκης πριν από μερικές ημέρες, με τη σκέψη της συμμετοχής του Αφελάι στη θέση του Κασάμι και του πάντα φιλότιμου Φουστέρ στη θέση του ΝΝτιγκά.