Λίγες ώρες μετά την δήλωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει και ελιά αλλά και ξίφος, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, στις 3 τα ξημερώματα τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι τον Καφηρέα και συγκεκριμένα μεταξύ Εύβοιας και Τζιας.
Όταν ο Πάρις Καρβουνόπουλος, ο στρατιωτικός συντάκτης του ΑΝΤ1 το πρωί, μετέδωσε τις εξελίξεις, ο υπουργός Άμυνας ο οποίος φιλοξενείτο στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη με αφορμή το σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» παραδέχθηκε ότι η νύχτα που προηγήθηκε τον κράτησε άυπνο καθώς οι κινήσεις της Burycada παρακολουθούνται στενά απο τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις παραβιάζοντας με τον πιο θρασύ τρόπο κανόνες διεθνούς δικαίου, προκαλώντας ακόμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξηγώ. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί παραβίαση δικαιωμάτων της Ευρωπαικής ΑΟΖ, καθώς τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου μπορεί να αποδεσμεύσουν την εξάρτηση της Ε.Ε απο την Ρωσία σε θέματα ενέργειας.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν κάνει «πίσω» αλλά κλιμακώνει τις προκλήσεις ως εξής. Στέλνει πρώτα το Barbaros στα Κυπριακά οικόπεδα και το θωρακίζει με δυο πολεμικά πλοία. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θέλει οπωσδήποτε να περάσει σε παράνομη διαδικασία, βγάζοντας τη «γλώσσα» προκλητικά στους διεθνείς κανόνες του δικαίου της Θάλασσας.
Το Σάββατο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Αιγύπτου συναντιούνται στο Κάιρο με θέμα την συνεργασία σε θέματα ενέργειας, την ίδια στιγμή που μια φρεγάτα ελληνική και ένα υποβρύχιο συμμετέχουν σε δύο διεθνείς αποστολές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη και εξαιρετικά ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή.
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, καταλαβαίνει και ο πλέον αφελής ότι είναι εξαιρετικά λεπτή η «γραμμή» που η πρόκληση μπορεί να πάρει την μορφή σύγκρουσης.
Ενώ λοιπόν η Τουρκία μοιάζει να γυροφέρνει σαν τον καρχαρία γύρω από ένα σκάφος (την Ελλάδα) που βρίσκεται σε ηλεκτρική καταιγίδα εξαιτίας και της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, οι κομματικές αντιπαραθέσεις των πολιτικών κομμάτων στην χώρα θυμίζουν καβγάδες γέρικων ζευγαριών. Αν και προκύπτει ότι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες δεν επιθυμούν εκλογές και το μήνυμα που προκύπτει απο τις δημοσκοπήσεις είναι ότι αυτό που θέλουμε είναι να παρατήσουν τα ναρκισιστικά παραληρήματα και να καθίσουν να διαχειριστούν τα εθνικά θέματα, βλέπω ακόμη και χτες έναν Αλέξη Τσίπρα να ζητάει εμμονικά εκλογές. Λες κι αν γίνει πρωθυπουργός μετά απο έξι μήνες αντί για τρεις, θα ξαναρχίσουμε ακόμη και στα γατιά μας αντί για μπαγιάτικη φρυγανιά να δίνουμε χαβιάρι.
Θέλω πραγματικά να δω αν ακόμη και αυτή την στιγμή θα αποφασίσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να συνεργαστούν δημιουργώντας εθνική στρατηγική σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα. Η αλλαγή προσώπων στις καρέκλες θα φέρει την λύση ή η αλλαγή νοοτροπίας στην διαχείριση του αυτονόητου;