Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Τσιριμώκος με καταγωγή από την Φθιώτιδα. Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου αρχίζει ν’ ασχολείται με την δημοσιογραφία. Εργάζεται στην εφημερίδα «Μάχη» ως αρχισυντάκτης, σχολιογράφος και κριτικός κινηματογράφου.

Φυλακίζεται στη Μακρόνησο μετά από τις αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα του. Αρχίζει να γράφει μυθιστορήματα στις αρχές του ’50 τα οποία δημοσιεύει σε συνέχειες στο περιοδικό «Οικογένεια». Το μυθιστόρημά του «Έγκλημα στο Κολωνάκι» γνωρίζει φανατικούς αναγνώστες και ο Μαρής καθιερώνεται ως ένας από τους πρώτους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος.

Αν και εμπορικά ήταν εξαιρετικά πετυχημένος οι κριτικοί της εποχής θεώρησαν ότι τα βιβλία του αφορούσαν παραφιλολογία και δεν τον αναγνώρισαν ποτέ ως μεγάλο συγγραφέα.

Ο Μαρής «γέννησε» έναν θρυλικό ήρωα, τον αστυνομικό Γιώργο Μπέκα, χαρίζοντας έναν ήρωα αντίστοιχο του Μεγκρέ. 

Ως μέλος της Ένωσης Συντακτών είχε λάβει μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ρωσία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και σε ανατολικές χώρες.

Το μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 7:30 το βράδυ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, μας καλεί σε εκδήλωση αφιερωμένη στο σπουδαίο συγγραφικό του έργο. Ο γιος του Γιάννη Μαρή θα ανοίξει την εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν οι: Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος Λεονταρίτης, ο Ριχάρδος Σωμερείτης, ενώ κείμενά του θα διαβάσει του ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.