Στο έπος του 1940 ο αθλητισμός είχε ενεργό ρόλο. Τόσο με τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων ώστε να βοηθηθούν τα νοσοκομεία και ειδικά το Σωτηρία, όσο και με τη δράση ποδοσφαιριστών, που δεν δίστασαν να «παίξουν» για την πατρίδα. Κι ας ήξεραν ότι το ματς είναι… στημένο. Ένας από αυτούς ήταν ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ, που εκείνη την περίοδο είχε την καλύτερη ομάδα, σύμφωνα με τα αρχεία. Ο Κοντούλης σκοτώθηκε καθ’ οδόν για τον τοίχο της Καισαριανής, όταν πήδηξε από το καμιόνι όπου τον μετέφεραν μαζί με άλλους αιχμαλώτους. Τα γερμανικά πυρά του πήραν τη ζωή τον Ιούνιο του 1944.
 

Ο ήρωας του Παναθηναϊκού

Ο Δημήτρης Πιερράκος δεν έχασε χρόνο. Την 28η Οκτωβρίου του 1940 πήγε στο στρατολογικό γραφείο για να καταταχτεί και εκεί του είπαν ότι μπορούσε να «γλιτώσει» επειδή ήταν περασμένης κλάσης, αλλά και… γνωστός. Εκείνος όμως πήγε στο μέτωπο ως ασυρματιστής.Το πρωί της 18ης Νοεμβρίου έπιασε έναν Ιταλό αεροπόρο που είχε πέσει με το αλεξίπτωτό του αιχμάλωτο. Τη μέρα εκείνη η μονάδα του βρισκόταν στο χωριό Διποταμιά. Όταν άρχισαν οι Ιταλοί τις βολές, όλοι έτρεξαν να κρυφτούν. Ο Πιερράκος όμως δεν έφυγε καθώς ήθελε να τελειώσει ένα γράμμα που έγραφε στον αδελφό του. Τον βρήκε το μοιραίο. Ένα θραύσμα οβίδας τον σκότωσε. Θάφτηκε στην Αλβανία με άλλους Έλληνες στρατιώτες. Ο αδερφός του, Στέφανος, κατάφερε να βρει τα οστά και τον τόπο που είχαν ταφεί και μετέφερε τα οστά του στην Ελλάδα. Στις 19 Νοεμβρίου 1950 τα οστά τυλίχτηκαν με τη σημαία του Παναθηναϊκού και θάφτηκαν στον οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο στρατιώτης του ΠΑΟΚ

Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Νίκος Σωτηριάδης, πολεμούσε με το βαθμό του λοχία στο 50ο Σύνταγμα Πεζικού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στις 28 Ιανουαρίου 1941 ξεχύθηκε με άλλους στρατιώτες έξω από το χαράκωμα στο ύψωμα της Τσέροβας, στην Κλεισούρα, για να κυριέψουν το πολυβολείο των Ιταλών. Μία ριπή τον γάζωσε στο στήθος και έφυγε σε ηλικία 33 ετών.Στα αλβανικά βουνά σκοτώθηκε και ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Γιώργος Βατίκης.