Είναι από τους ανθρώπους που μπορούν να πουν ότι τα έχουν κάνει όλα στη ζωή τους – και τα έχουν πετύχει. Και στην περίπτωση του Jose Saramago έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, καθώς μόνο εύκολη ζωή δεν είχε.

Παιδί μικρομεσαίας οικογένειας, αναγκάστηκε στα 12 του να πάει σε τεχνικό σχολείο γιατί οι γονείς του δεν είχαν λεφτά. Και όταν τελείωσε δούλεψε μέχρι και ως μηχανικός αυτοκινήτων, προτού αρχίζει να εργάζεται σε μια εκδοτική επιχείρηση. Τότε ήταν που άλλαξε και ο κόσμος του και σιγά-σιγά μετατράπηκε στον μεγάλο συγγραφέα που γνωρίσαμε όλοι.

Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας από το 1969,  άθεος, και όπως περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του, πεσιμιστής, δέχθηκε έντονη αμφισβήτηση στη χώρα του, ήρθε σε κόντρα με την Καθολική Εκκλησία για τις απόψεις του και δεν δίστασε να φύγει για την Ισπανία.

Ωστόσο ποτέ δεν το έβαλε κάτω και το 1998 δικαιώθηκε, καθώς κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του «Περί τυφλότητος». Ένα ανατρεπτικό βιβλίο που μας βάζει σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει την επιδημία της τύφλωσης και της βγαίνουν όλα τα… στραβά της. Οι άνθρωποι ξεχνάνε την ανθρωπιά τους και βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους.

Και αυτό το ανατρεπτικό στυλ ήταν που έκανε τον Saramago έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς.