Αφού εξαντλήθηκαν οι μεγάλοι σχεδιαστές –εκείνοι που πρόφτασαν να αφήσουν πίσω τους έργο- και τα διάφορα κόλπα τύπου «Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations» έχασαν τη λάμψη τους, οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Ενδύματος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης έβαλαν τα μυαλά τους να δουλέψουν –οι εκθέσεις μόδας είναι πηγή ζωής για τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Και κατέληξαν στο εξής: Η επόμενη έκθεση-σταθμός για το μουσείο θα ήταν αφιερωμένη στα πένθιμα ρούχα –γυναικεία, εννοείται.

Η έκθεση, με τίτλο «Death Becomes Her» («Ο θάνατος σου ταιριάζει» ή «Το πένθος σου ταιριάζει») που εγκαινιάστηκε πριν από ένα διήμερο περιλαμβάνει εκθέματα –ρούχα, αξεσουάρ, σκίτσα και φωτογραφίες- της περιόδου 1815-1915. Μερικά εξ αυτών συνάδουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί πένθους, κάποια άλλα είναι –το λιγότερο- εξαντρίκ: τόσο αποκαλυπτικά και glamorous που θα ήταν πιο ταιριαστά σε δεξίωση.

Βέβαια, το ενημερωτικό υλικό που συνοδεύει την έκθεση μάς πληροφορεί ότι τον δέκατο ένατο αιώνα στις αγγλοσαξονικές χώρες το «πρωτόκολλο χηρείας» προέβλεπε ένα χρόνο «πλήρους» πένθους, ένα δεύτερο χρόνο «μισού» πένθους και, στο καπάκι, έξι μήνες «κανονικού» πένθους. Αυτό το τελευταίο εξάμηνο ήταν αφιερωμένο, εφόσον το επέτρεπε η ηλικία της χήρας, στην ανεύρεση γαμπρού. «Με απαλλάσσει από το έξοδο του να βάλω αγγελία» απάντησε, όπως διαβάζουμε, νεαρή χήρα στην μητέρα της που την επιτίμησε διότι συνέχιζε να φοράει τα πένθιμα ρούχα της.

Η έκθεση «Death Becomes Her» θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως την 1η Φεβρουαρίου του 2015. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.