Το μεγαλύτερο «ψήγμα» χρυσού που βρέθηκε στον κόσμο τα τελευταία χρόνια εξορύχτηκε στην -ιστορικά γνωστή ως Gold Country- περιοχή της Καλιφόρνια. Το εύρημα πρόκειται να βγει σε δημοπρασία σήμερα Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο.

Το τεράστιο αυτό κομμάτι είναι βάρους 2.75 κιλών. Θα βγει προς πώληση από τον ντίλερ χρυσών νομισμάτων Don Kagin, που είναι ο ίδιος που διαχειρίζεται την πώληση χρυσών νομισμάτων αξίας 2.000.000$ (βρέθηκαν πρόσφατα σε αυλή ζευγαριού στο Sierra).

Το “Butte Nugget” -έτσι ονομάστηκε ο χρυσός αυτός όγκος, διότι βρέθηκε από έναν κυνηγό χρυσού στα βουνά Butte County- θα παρουσιαστεί στο περίφημο San Francisco Fall Antiques Show, την έκθεση η οποία ανοίγει σήμερα Πέμπτη στο Fort Mason.
 

 

Ο ιδιοκτήτης του ψήγματος ζήτησε από τον Don Kagin να κρατήσει το όνομά του και τη θέση εύρεσης μυστική για λόγους ασφαλείας. Το προσωπικό του Kagin κάνοντας την εκτίμηση, αναμένει ότι η αξία του θα κινηθεί γύρω στις 350.000$ ή και περισσότερο.

Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, πάντως, είχαν βρεθεί πολλά ψήγματα πολύ μεγάλων διαστάσεων, με αποκορύφωμα τον μυθικού μεγέθους «βράχο», το 1859, ο οποίος είχε βάρος 25 περίπου κιλών. Τα μεγάλα αυτά κομμάτια, οι χρυσοθήρες τα έκοβαν σε μικρότερα για να “πιάνουν” καλύτερες τιμές.

Παρά το γεγονός ότι σε αρκετά μουσεία του κόσμου μπορείς να συναντήσεις διαφόρων μεγεθών ψήγματα, ψήγματα βάρους μεγαλύτερου από αυτό του Butte Nugget έχουν να αναφερθούν αρκετές δεκαετίες.