6.500 ευρώ καθαρά. Όσα δηλαδή ο βασικός μισθός 11 υπαλλήλων και τα ρέστα… παγωτό! Η βουλευτική αποζημίωση παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το νέο έτος. Εν μέσω… δημοσιονομικής προσαρμογής, περικοπών και απολύσεων, οι βουλευτές μένουν σταθερά, στα… περίφημα «ρετιρέ» των αποδοχών.

Γιατί η κρίση δεν αγγίζει τους βουλευτές;

Να μια ερώτηση στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν στους ψηφοφόρους του. Αναπάντητη προς το παρόν από έναν κοινό νου. Ίσως για να «πέφτει χρήμα» στην αγορά. Μια πρώτη, επιπόλαιη σκέψη.

Είναι λαϊκισμός να σχολιάζει κανείς τις αποδοχές των βουλευτών;

Μάλλον χειρότερο μοιάζει να βγαίνουν οι εκπρόσωποι του λαού και να παραπονιούνται για τα έξοδα που έχουν. Ακόμη και επικοινωνιακά να το δει κανείς, πώς μπορεί κανείς να ψηφίζει υπέρ των θυσιών άλλων και ο ίδιος να μην υφίσταται καμία;

Απορία μάλλον παιδική, στις ημέρες μας…

Τα στοιχεία, λοιπόν, θέλουν την αποζημίωση των βουλευτών να παραμένει στα ίδια επίπεδα, όπως σταθερά μένουν τα έξοδα κίνησης και το επίδομα οργάνωσης γραφείων. Τα κονδύλια για τη συμμετοχή στις επιτροπές παραμένει, επίσης, στα περυσινά επίπεδα, ενώ αυξάνονται τα έξοδα μετακίνησης από το εσωτερικό στο εξωτερικό, όπως και τα έξοδα για αυτά εντός της χώρας.

Α, ναι! Υπάρχει μείωση στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής.  Σε 20.373.000 ευρώ ανέρχεται το κονδύλι για το 2014 και λογικό είναι να μπει κανείς σε σκέψεις. Δηλαδή ένα εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας, πόσα μπορεί να πληρώνει σε μισθούς ετησίως;

Γιατί εάν το κόστος ανέρχεται στα ίδια επίπεδα, τότε μπορούμε να καμαρώνουμε πως διαθέτουμε βαριά βιομηχανία πολιτικής παραγωγής.

Και για να μην κατηγορηθούμε ως… προβοκάτορες, υπάρχουν και άλλες μειώσεις. Για παράδειγμα στην… προμήθεια βιβλίων και εφημερίδων (50.000 ευρώ), στα μηχανήματα… φωτοαντιγραφής (το αστρονομικό ποσό των 37.000 ευρώ), στις εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, υπάρχει «ψαλίδι» στις αμοιβές προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (-338.000 ευρώ), στην αντιμισθία συνεργατών βουλευτών (-711.000 ευρώ), αλλά και στα μισθώματα κτιρίων (-99.000 ευρώ).

Και η λίστα με τις γενναίες μειώσεις συνεχίζεται… Από τις μισθώσεις για την στέγαση βουλευτών εξοικονομούνται 661.000 ευρώ, από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

-1.409.000 ευρώ, ενώ από τις δαπάνες για έξοδα κινητής τηλεφωνίας 30.000 ευρώ. Α ναι! Θα εξοικονομηθούν και 310.000 ευρώ από την ηλεκτρική ενέργεια.

Όχι, μας αρέσει να ειρωνευόμαστε τους βουλευτές. Απλά περιμένουμε μια καλή αρχή. Έναν νόμο που θα συνδέει τον κατώτατο μισθό με τη βουλευτική αποζημίωση. Τότε θα… χειροκροτήσουμε!